Έντονη είναι η κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο λόγω της επερχόμενης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης έτσι ώστε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί όσο το δυνατόν προετοιμασμένος κατάλληλα.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα με τους κοινωνικούς εταίρους.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους προέδρους της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΠΕ), της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ).
Στη συνάντηση συμμετείχαν o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Ραγκούσης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
Ποιούς στόχους έθεσε ο πρωθυπουργός
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης της κοινής συνισταμένης ώστε η χώρα να πάει μπροστά λέγοντας: «Σίγουρα, ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα που έχει και θα έχει η χώρα τους επόμενους μήνες, είναι το θέμα της ανεργίας. Σε αυτό το θέμα, θα εστιάσουμε κι εμείς τις ενέργειες και τις δράσεις μας. Οπωσδήποτε, από τη μία είναι το επενδυτικό κλίμα και, από την άλλη, βεβαίως, είναι και το όλο σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση. Πέρα από αυτή τη μεταβατική φάση, όμως, πρέπει να δούμε και τις βαθύτερες αλλαγές».
Έκανε λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε “μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας.”
«Είναι απαράδεκτα αυτά τα πράγματα, για μια Ευρώπη που θέλει να πιστεύει στη συνεργασία των λαών, που έχει περάσει Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει ρίξει τα τείχη, να προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τείχη, τέτοιου είδους», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσουμε – και το αντιμετωπίσαμε – το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια».
«Όλες οι αλλαγές που κάνουμε τείνουν προς αυτό το στόχο: από τη μεγάλη αλλαγή που κάναμε στο χώρο της παιδείας, όπου υπήρχε μια τεράστια εσωστρέφεια στο εκπαιδευτικό σύστημα, με παραγωγή φοιτητών χωρίς προοπτικές, μέχρι βεβαίως και τις αλλαγές που γίνονται στη Δημόσια Διοίκηση και στον παραγωγικό ιστό, από τον τουρισμό μέχρι και την πράσινη ανάπτυξη».
Αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ένα “πρωτόγνωρο ιστορικά πακέτο” και ειδικότερα για “δύο πακέτα βοήθειας, με παράλληλη απόφαση για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα”, γεγονός που “γεννά βεβαίως υποχρεώσεις για εμάς, αλλά μας δίνει και τον χρόνο για να μπορούμε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές για την προσαρμογή μας – όσο κι αν αυτές είναι δύσκολες και παρότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει με πιο ήπιο τρόπο και σε μια περίοδο πολύ πιο ομαλή. Και πολλά από αυτά που πρέπει να κάνουμε, τα κάνουμε υπό την πίεση του χρόνου”.
“Με την οριστική εφαρμογή αυτού του πακέτου, ελπίζουμε ότι και οι τράπεζες θα είναι σε πολύ καλύτερη θέση, ώστε να μπορούν να στηρίξουν την ελληνική οικονομία, αλλά και ως χώρα θα είμαστε πια σε μια πιο σίγουρη θέση σε ό,τι αφορά την πορεία μας”, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η συζήτηση που γίνεται στην ΕΕ γύρω από το ευρώ και την εμβάθυνση της Ένωσης “έχει διχάσει” και υπογράμμισε ότι “εδώ και αρκετούς μήνες, έχω πει στις συναντήσεις με τους εταίρους μας, ότι ή θα πάμε μπροστά, σε μια μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σιγά – σιγά θα αρχίσει να ξεφτίζει, να αδυνατίζει και να διαλύεται αυτή η ιστορική προσπάθεια, και όχι μόνο της Ευρωζώνης, γιατί αυτό θα επηρεάσει και την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι, παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα έχει επιτύχει τους περισσότερους στόχους της και έφερε ως παράδειγμα την μείωση το 2010 του ελλείμματος κατά 5 μονάδες και τονίζοντας ότι “αυτές οι θυσίες, αυτή η αξιοπιστία και αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, είναι αυτό που μας έχει επιτρέψει να διαπραγματευτούμε και να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ώστε να ελαφρύνεται ο ελληνικός λαός από το βάρος του χρέους”.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η αύξηση της αξιοπιστίας της χώρας θα την ωφελήσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, προσθέτοντας ότι “η αξιοπιστία μας μάς δίνει φωνή και να διαπραγματευόμαστε και στη συνέχεια για τις όποιες ανάγκες της οικονομίας και της χώρας μας. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες μεγάλων αλλαγών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας, όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στη Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική, στον αραβικό κόσμο, όπου δεν είμαστε απόντες”.
“Πιστεύω ότι αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί” κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Τέλος στον «αφανισμό» της μεσαίας τάξης ζητά η ΕΣΕΕ
Να σταματήσει η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, εξερχόμενος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.
«Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση. Ζητήσαμε να σταματήσει η υπερφορολόγηση των Μικρομεσαίων και ο «αφανισμός» της μεσαίας τάξης. Θυμίσαμε στον Πρωθυπουργό ότι τα κεφάλαια που χρηματοδοτούν ασύμμετρες επενδύσεις στο χώρο του εμπορίου διαγράφουν την «πορεία του χελιδονιού», μεταναστεύοντας κάθε φορά που η οικονομική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ οι μικροί έμποροι είναι εδώ για να μείνουν», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικές παρεμβάσεις από όπου και εάν προέρχονται απέχουν πολύ από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. «Οι φόροι και οι θάνατοι θα υπάρχουν πάντα, αλλά δεν είναι απαραίτητο οι φόροι να προκαλούν τον οικονομικό θάνατο των μικρομεσαίων της αγοράς και των μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε.
Η ΕΣΕΕ παρουσίασε στον πρωθυπουργό παρεμβάσεις για την κατάσταση της αγοράς και την προτεινόμενη κατεύθυνση του μίγματος της οικονομικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε:
1. Επαναπροσδιορισμό του Μνημονίου, σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις και αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να εναρμονίζεται με τις σημερινές δυσμενείς συνθήκες, αλλά με κύριο ζητούμενο την ανάδειξη μίας επενδυτικής και αναπτυξιακής προοπτικής.
2. Συμβολή των πιστωτικών ιδρυμάτων στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, με μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου από τα νέα ισχυρά τραπεζικά σχήματα που δημιουργούνται.
3. Εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% με ταυτόχρονη διατήρηση ενός χαμηλού συντελεστή στο 9%, για τα είδη πρώτης ανάγκης, για το σύνολο του τουρισμού συμπεριλαμβανομένης της εστίασης, αλλά και όλων ανεξαιρέτως, των παραμεθόριων περιοχών.
4. Επιδότηση της απασχόλησης και διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων που θα προσλάβουν έστω έναν άνεργο, μειώνοντας την ανεργία και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
5. Ανάδειξη της συμβολής του εμπορίου στο νέο πρότυπο ανάπτυξης ως ενιαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας και ως πολλαπλασιαστή της προστιθέμενης αξίας.
Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη 30 Αυγούστου 2011, 07:49