Σταϊκούρας: Τις επόμενες ώρες έκδοση του 7ετούς ομολόγου

«Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους» τόνισε ο υπουργός οικονομικών

 

Για τις προσεχείς ώρες προσδιόρισε την έκδοση του 7ετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας παράλληλα, πως «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους». Ο ίδιος, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό».

 

Οι πληροφορίες θέλουν στόχος του Δημοσίου από την νέα έκδοση 7ετούς ομολόγου να είναι η άντληση περίπου 2 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο δε με τις υφιστάμενες συνθήκες θα μπορούσε να είναι κοντά στο 2-2,1%.

 

Ουσιαστικά το Δημόσιο θέλει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργούν οι ευνοϊκές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα, ώστε να αυξήσει τα ταμειακά διαθέσιμα. Ωστόσο η κίνηση αυτή εμπεριέχει κινδύνους καθώς οι διαθέσεις των αγορών εν μέσω της πανδημίας είναι απρόβλεπτες.

 

Μεγάλο στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι η εξασφάλιση υψηλής ζήτησης, αν και με δεδομένο ότι η ΕΚΤ αποδέχεται πλέον τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για όλες τις πράξεις χρηματοδότησης της, η νέα αυτή έκδοση αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον αν μη τι άλλο από τις ελληνικές τράπεζες.

 

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%. Στον απόηχο της άκρως επιτυχημένης έκδοσης η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε κάνει βουτιά.

 

Φιλοδοξία να μην αγγίξουμε ούτε το Ιούνιο το «μαξιλάρι κεφαλαίων»


Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.

 

Επιφυλακτικός ως προς τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ

 

Ερωτηθείς από τον τηλεοπτικό σταθμό Action24, για τις σημερινές προβλέψεις του ΔΝΤ για ύφεση 10% και ανεργία 22,3% στην Ελλάδα εφέτος, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο ίδιος βρίσκεται πιο κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ύφεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο 5% έως 10%, προσθέτοντας εμφατικά ότι «πάρα πολλές φορές στο παρελθόν το ΔΝΤ έχει πέσει έξω στις εκτιμήσεις του και για την ανεργία και για την ανάπτυξη και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

 

Ωστόσο, είπε ότι «η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση εφέτος», το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκταση της κρίσης, ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο και τον τρόπο αντίδρασης στον τουρισμό και σε κάποιους άλλους κλάδους της οικονομίας.

 

Για τον λόγο αυτό, λαμβάνονται μεν εμπροσθοβαρή μέτρα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν «καύσιμα» για την επόμενη ημέρα, υποστήριξε.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ