Συνέντευξη του υπουργού στην εφημερίδα Guardian
Οι γεμάτες κόσμο πισίνες, παραλίες και τουριστικά λεωφορεία, καθώς και τα μεσαία καθίσματα σε αεροπλάνα και τα μίνι μπαρ στα ξενοδοχεία μπορεί πια να ανήκουν στο παρελθόν, καθώς ο ευρωπαϊκός τουρισμός επιχειρεί να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τις διακοπές εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Μία από τις χώρες που προετοιμάζεται φέτος για αλλαγές είναι η Ελλάδα, όπως σημειώνει η εφημερίδα Guardian σε αφιέρωμά της για τον ελληνικό τουρισμό μετά την κρίση του κορωνοϊού. Τα ταξίδια θα πραγματοποιηθούν μόνο με “συγκεκριμένους νέους κανόνες”, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης στη βρετανική εφημερίδα. ”Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, τους μπουφέδες πρωινού στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά λεωφορεία”, τόνισε ο υπουργός.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμη ότι ο κ. Θεοχάρης και οι ομόλογοί του στην ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επανεκκίνηση του κλάδου. Τα μέτρα υγείας και ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των “πιστοποιητικών ανοσίας”, θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της σημερινής διαβούλευσης ενώ είναι πιθανό να συζητηθούν και μέτρα όπως οι έλεγχοι επιβατών με θερμομέτρηση ή εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν οι πολίτες σε άλλες χώρες.
”Θα πιέσουμε για συμφωνία πάνω σε ένα κοινό σύνολο ευρωπαϊκών κανόνων. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Χρειαζόμαστε προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 επιβάτες σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα υπάρξει πτήση”, δήλωσε ο κ. Θεοχάρης.
Ο παγκόσμιος τουρισμός υπήρξε μεταξύ των βιομηχανιών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 75 εκατομμυρίων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε μια βιομηχανία που έχει σχεδόν ”παγώσει” από τις απαγορεύσεις ταξιδιών και τα κλειστά σύνορα. Η εφημερίδα σημειώνει ότι στην Ελλάδα, όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και παρέχει μία στις πέντε θέσεις εργασίας, η οικονομία αναμένεται να υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα – συρρίκνωση έως και 10% – ακριβώς τη στιγμή που η χώρα ξεπερνούσε τη χειρότερη κρίση της τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ακόμη πως προβλέπει ότι η χώρα θα μπορούσε να έχει “λιγότερο από το ένα τρίτο” των τουριστών που φιλοξένησε πέρυσι.
Το 2019, η Ελλάδα προσέλκυσε εάν ρεκόρ 33 εκατομμυρίων αφίξεων, περισσότερο από το τριπλάσιο του συνολικού πληθυσμού της, και διπλασίασε τον αριθμό που προσέλκυε πριν από μια δεκαετία, αναφέρει ο Guardian. Η άνοδος στον τουρισμό απέφερε άνευ προηγουμένου 18,2 δισ. ευρώ σε έσοδα, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Ο Guardian συνεχίζει και σημειώνει ότι λόγω μαζικών ακυρώσεων, το ελληνικό επιμελητήριο ξενοδοχείων προβλέπει ότι το 65% των μελών του θα μπορούσε να αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση. Η Χριστίνα Τετράδη, η οποία διοικεί ένα θέρετρο στη Ζάκυνθο και είναι αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου, λέει ότι κάθε επιθυμία για ανάκαμψη του τουρισμού μετριάζεται επίσης από ανησυχίες σχετικά με την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Οι παράγοντες της βιομηχανίας, λέει, γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που ενέχει η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών πολύ γρήγορα. “Κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι θέτει το προσωπικό σε κίνδυνο ή ότι θέτει σε κίνδυνο ζωές”.
Όμως, όπως και ο κ. Θεοχάρης, είναι επίσης πεπεισμένη ότι ο χειρισμός της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση θα αποφέρει καρπούς.
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να χαλαρώσει τα μέτρα lockdown με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σχεδιάζει να απευθυνθεί στο έθνος την Τρίτη, εφάρμοσε αυστηρούς περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορωνοϊού από νωρίς.
”Όταν η υγεία και η ασφάλεια είναι τόσο σημαντικά για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο, ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τους αριθμούς, νομίζω ότι μας προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα”, δήλωσε η κ. Τετράδη. ”Η κατάσταση θα είναι περίπλοκη ειδικά για τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία. Υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις, όπως πόσα άτομα μπορούν να βρίσκονται σε μια πισίνα, καταργούνται τα μπουφέ και τι γίνεται αν κάποιος αρρωστήσει;”
Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί πολύ καλύτερα από ότι αναμενόταν στην κρίση του κορωνοϊού κάνοντας παράλληλα σύγκριση με τις γειτονικές χώρες, Ιταλία και Τουρκία. Η Ελλάδα μέχρι χθες Κυριακή είχε καταγράψει 2.517 κρούσματα και 134 θανάτους (ο αριθμός των θανάτων ανέβηκε σήμερα στους 136), την ώρα που Τουρκία και Ιταλία καταγράφουν ως χθες Κυριακή 2.706 και 26.386 θανάτους από κορωνοϊό αντίστοιχα.
Ο κ. Θεοχάρης αναγνωρίζει ότι το μέλλον είναι γεμάτο αβεβαιότητα. Ήδη, υπάρχουν φόβοι για ένα δεύτερο κύμα επιδημίας αργότερα φέτος και, τελικά, πολλά θα εξαρτηθούν από την ανακάλυψη ενός εμβολίου.
Αλλά αν ο ζεστός καιρός φέρει μια ανάπαυλα, όπως ελπίζουν οι επιδημιολόγοι, η Ελλάδα, δηλώνει ο κ. Θεοχάρης, θα μπορούσε να ξεκινήσει την τουριστική σεζόν τον Ιούλιο – αργότερα από το συνηθισμένο αλλά εγκαίρως για τις περιόδους αιχμής.
”Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τα τουριστικά πρακτορεία περιμένουν να θεσπίσουμε κανόνες που θα επιτρέψουν την είσοδο επισκεπτών. Πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία και να δείξουμε προσοχή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, καταλήγει ο υπουργός Τουρισμού.