Αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και φειδωλή χρήση των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος απάντησε στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλείου Κόκκαλη, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κληθείς από τον κ. Κόκκαλη να αναφερθεί στο σχέδιο της κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στον αγροτικό κόσμο, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριζόντια παρέμβαση και στήριξη, διότι δεν υπάρχει συμμετρική επίπτωση στον πρωτογενή τομέα. Σχολιάζοντας σχετικές αναφορές, ο κ. Βορίδης είπε ότι υπάρχουν προϊόντα που πάνε καλά, και “θα ήταν βλακώδες να δώσουμε στήριξη”. Ως παραδείγματα έφερε τα πορτοκάλια, το ρύζι, τα σκληρά σιτάρια και τα ακτινίδια που πάνε καταπληκτικά, έχουν ρεκόρ εξαγωγών, ζήτησης και τιμής, όπως επίσης τα οπωρολαχανικά, τα οποία, “ακριβώς εξαιτίας του κορονοϊού, έχουν θετική διαδρομή”.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, επεμβαίνουμε με το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο όπου υπάρχουν (αρνητικές) επιπτώσεις, όπως στην ανθοπαραγωγή, επειδή έκλεισαν ανθοπωλεία και ανθαγορές.
“Μελετήσαμε την επίπτωση, είδαμε τον συνολικό κύκλο εργασιών, είδαμε τι χάνεται, μιλήσαμε με τους φορείς, καταλήξαμε σε ένα ποσό, και δώσαμε την ενίσχυση. Το ίδιο κάναμε”, είπε ο κ. Βορίδης, “και με αλιεία, διότι έκλεισαν τα καταστήματα εστίασης και η ζήτηση δεν υποκαταστάθηκε από την οικιακή κατανάλωση. Παρότι η επίπτωση θα μετριαστεί έως το τέλος του έτους, την προσδιορίσαμε, και ενισχύσαμε την μικρή παράκτια αλιεία. Μένει”, συμπλήρωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, “να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στους μεσαίους και μεγαλύτερους αλιείς, “με άλλο εργαλείο””. Σημείωσε, δε, ότι τα χρήματα που θα δοθούν θα είναι σε διαφορετική τάξη ενίσχυσης από τη μικρή, παράκτια αλιεία.
Ειδικότερα για τους αιγοπροβατοτρόφους, είπε ότι το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση διότι δεν είναι γνωστές οι επιπτώσεις καθώς έχει τελειώσει πρόσφατα η περίοδος του Πάσχα, αναμένεται ωστόσο η κατανάλωση του τριημέρου της Πρωτομαγιάς. Αμέσως μετά, διευκρίνισε ο κ. Βορίδης, θα προσδιορίσουμε την επίπτωση κάνοντας τους αναγκαίους λογαριασμούς, προσδιορίζοντας τις σφαγές πέρυσι και φέτος, τη διαμόρφωση των τιμών κλπ.
Αναλύοντας τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης είπε ότι όταν κάτι είναι μαζικό και διευρυμένο, και τα ποσά είναι πιο μικρά, έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε διαδικασία “ήσσονος σημασίας αποζημιώσεων” (ντε μίνιμις) διότι έχει μεν πλαφόν, είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό, και (η διαδικασία) απλώς γνωστοποιείται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για μεγαλύτερα ποσά, στα οποία θα πάνε οι αιγοπροβατοτρόφοι, αυτά ελέγχονται από τον κανονισμό κοινοτικών ενισχύσεων, και χρειάζεται γνωστοποίηση, προέγκριση και προετοιμασία , επισήμανε ο κ. Βορίδης, ενώ για ακόμα μεγαλύτερα ποσά, (περίπτωση κρασιού) αυτά εντάσσονται σε υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκά προγράμματα και στο εν εξελίξει πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Πρώτη μας επιλογή, κατέληξε ο κ. Βορίδης είναι “σε στιγμή πίεσης” του προϋπολογισμού, να αξιοποιούμε ευρωπαϊκά χρήματα, και να κρατάμε για το μέλλον τα ποσά του προϋπολογισμού, διότι “η πανδημία δεν έχει τελειώσει, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν έχουν τελειώσει”. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και φειδωλοί, και να κάνουμε “στοχευμένη χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων”. Αυτό είναι το μοναδικό, βιώσιμο σχέδιο, προκειμένου να στηρίζουμε αποτελεσματικά τους παραγωγούς μας, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.