Παράταση τριών μηνών για την προστασία της πρώτης κατοικίας παρά τις αντιδράσεις των θεσμών
Έντονες και μαραθώνιες -μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης- ήταν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με την κυβέρνηση να αποφασίζει την παράταση προστασίας, ειδικά όσο υπάρχει η κρίση του κορωνοϊού, παρά την άρνηση και την αντίθετη άποψη των θεσμών.
Ουσιαστικά οι θεσμοί απέρριψαν το σχέδιο της κυβέρνησης για νέα παράταση (σ.σ. η τελευταία είχε δοθεί το 2019 και λήγει σήμερα), παρά το γεγονός ότι θεωρείτο βέβαιο ότι η συμφωνία είχε επέλθει.
Η κυβέρνηση -εκ του αποτελέσματος- φαίνεται το πήρε πάνω της. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεδιπλώνοντας την στήριξη της πολιτείας προς τους πληττόμενους από την κρίση του κορωνοϊού, από το βήμα της Βουλής, ανέφερε χαρακτηριστικά «Κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει έως το τέλος Ιουλίου του 2020».
Ο πρωθυπουργός ως ένα μικρό απολογισμό σημείωσε ότι το κράτος έως τώρα έχει προχωρήσει σε μέτρα 17,5 δισ ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 24 δισ. με περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων «Με στόχο την ενίσχυση εισοδήματος και ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το μέλημά μας είναι η προστασία της απασχόλησης».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι 10 δισ. ευρώ αναμένεται να κατευθυνθούν προς τη στήριξη των επιχειρήσεων με εργαλεία την επιστρεπτέα προκαταβολή, τον μηχανισμό εγγύησης σε δάνεια κεφαλαίου και επιδότηση κεφαλαίων, ενώ «μέσα στον Μάιο ξεκινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης – ένα πακέτο 7 δισ. ευρώ – προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους».
Νέα μέτρα θα ανακοινώσουν Σταϊκούρας, Βρούτσης, Γεωργιάδης
Κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρτογράφησε τα μέτρα που θα ακολουθήσουν μέχρι το καλοκαίρι και θα εξειδικεύσουν στις 17:00 (σήμερα) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την στήριξη του τουρισμού. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
-Το κράτος θα συνεχίσει χορήγηση επιδόματος σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι κλειστές για υγειονομικούς λόγους ή με περιορισμένη λειτουργιά. Θα συνεχιστούν και επιδόματα σε ανέργους.
-Όσοι επιστρέφουν στην δουλειά αλλά με μειωμένο ωράριο θα δουν αποδοχές να στηρίζονται από την πολιτεία.
-Ευρέως κλίμακα ενίσχυσης και των εργαζόμενων. Είναι επιβεβλημένο να στηρίξουμε την απασχόληση. Θα αξιοποιηθεί το πρόγραμμα SURE (σ.σ. πρόκειται για το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την στήριξη της απασχόλησης) προς επιχειρήσεις που δεν μπορούν να στηρίξουν όλους τους εργαζόμενους.
– Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα γέφυρα έως το 2021 με επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος. Θα επιβραβεύει και συνεπείς δανειολήπτες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό .