Την πόρτα στο ΕΣΥ ανοίγει η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με το ταμείο-ομπρέλα. Παράλληλα, το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους πανεπιστημιακούς γιατρούς όλης της χώρας να λειτουργούν και ιδιωτικό ιατρείο.
Ταυτόχρονα, συγχωνεύονται 94 δημόσιοι φορείς πρόνοιας σε όλη την επικράτεια, με τον τελικό αριθμό να μειώνεται σε 39. Στόχος όλων αυτών είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας και η μείωση της γραφειοκρατίας.
Επίσης, προβλέπεται εσωτερικός ελεγκτής σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, που θα περνά από κόσκινο τις δαπάνες των υγειονομικών μονάδων όπως είναι για παράδειγμα οι προμήθειες και οι διαδικασίες κοστολόγησης και τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών, σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στις σπατάλες.
Αναλυτικότερα, και όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο-σκούπα που κατέθεσε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι 21.000 ιδιώτες γιατροί που προβλέπεται να συμβληθούν με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν και ιατρικές πράξεις στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων, έως μία μέρα την εβδομάδα.
Προϋπόθεση, είναι η σχετική έγκριση του ΔΣ του νοσοκομείου αλλά και του ιατρικού συλλόγου στον οποίο ανήκει ο γιατρός.
Σύμφωνα με το «Βήμα» που επικαλείται πηγές του υπουργείου Υγείας, η πρόταση αυτή έχει ουσιαστικά «κλειδώσει» από τις αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Υγείας και Εργασίας που έχουν αναλάβει τον συντονισμό του ΕΟΠΥΥ, σε ό,τι αφορά την είσοδο των ιδιωτών γιατρών σε Κέντρα Υγείας όλης της χώρας έτσι ώστε να καλύπτονται τα υπάρχοντα κενά σε συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες.
Η είσοδος όμως των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ είναι πιο περίπλοκη δεδομένου και του ειδικού καθεστώτος πληρωμής των δημοσίων γιατρών κατά την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να δοθούν ειδικά συνταγολόγια στα Κέντρα Υγείας και στα Περιφερειακά Ιατρεία όλης της χώρας, ενώ εξετάζεται να εφαρμοστεί το ίδιο και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι ώστε οι δημόσιοι γιατροί να μπορούν να συνταγογραφούν στους ασφαλισμένους Ταμείων – όπως είναι π.χ. οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – χωρίς να χρειάζεται να συνωστίζονται στους ουρές για να πάρουν το φάρμακό τους.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, το μέτρο αυτό θα συμβάλει στο να εξαλειφθεί το φαινόμενο των ασφαλισμένων δύο ταχυτήτων. Άλλωστε χτες το πρωί, κατά την επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε στους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ πρόταση συνεργασίας του ενιαίου ταμείου (ΕΟΠΥΥ) με τα νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος.
Στην περίπτωση αυτή, θα ανοίξουν οι πόρτες του Ωνασείου, του «Ερρίκος Ντυνάν» και του «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης αλλά και της κλινικής τους Ολυμπιακού Χωριού στους ασφαλισμένους όλης της χώρας, με αποτέλεσμα να απολαμβάνουν εξειδικευμένες παροχές υγείας.