Στο Παρίσι βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου συμμετέχει στη “Διάσκεψη των Φίλων της Λιβύης”, ύστερα από πρόκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Οι εργασίες, οι οποίες αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη, ξεκίνησαν στις 7 στην αίθουσα τελετών της Γαλλικής προεδρίας, στο κεφαλόσκαλο της οποίας, ο Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε πολλούς από τους υψηλούς προσκεκλημένους του, ενώ πριν από την εκκίνηση των εργασιών, οι πάντες συμμετείχαν για την «οικογενειακή φωτογραφία» στον λεγόμενο «κήπο του χειμώνα» (Jardin d’Hiver ) του προεδρικού μεγάρου.
H σημαία των εξεγερμένων κυματίζει σήμερα στην αίθουσα τελετών ανάμεσα στις σημαίες των άλλων χωρών, που συμμετέχουν στην απογευματινή συνάντηση των “Φίλων της Λιβύης”, προσκεκλημένοι στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
Ημέρα όλων των συμβολισμών η σημερινή, αφού 42 χρόνια πριν, την πρώτη Σεπτεμβρίου του 1969, ο Καντάφι πήρε την εξουσία στη Λιβύη.
Σήμερα στο Παρίσι επιχειρείται “η ανοικοδόμηση μιας νέας Λιβύης” γράφει ο τύπος, “Λιβύη, έτος μηδέν” τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. “Ο Σαρκοζί εορτάζει την αφύπνιση της ευρωπαϊκής ηγεσίας”, αλλά και “της γαλλικής διπλωματίας”, υπογραμμίζει η Φιγκαρό.
Για τις ανάγκες της απογευματινής συνάντησης των υψηλών προσκεκλημένων “φίλων της Λιβύης”, εκτός από την αίθουσα τελετών της προεδρίας, έχει επιστρατευθεί και το παράπλευρο κτίριο Μαρινί (Marigny), στους κήπους του οποίου, τον Δεκέμβριο του 2007, ο Καντάφι είχε στήσει τη βεδουϊνική μπλε σκηνή του.
“Ο Σαρκοζί θα έδινε τα πάντα προκειμένου να απαλειφθεί από τις μνήμες η εικόνα αυτή”, λέει η Παριζιέν. Έτσι, στον ίδιο χώρο σήμερα μια λευκή σκηνή πρόκειται να υποδεχθεί τα μέλη των διαφόρων αντιπροσωπειών, ώστε να παρακολουθήσουν από τις οθόνες τις συζητήσεις ” κεκλεισμένων των θυρών ” στην αίθουσα τελετών. Επιδιωκόμενος στόχος για τον Νικολά Σαρκοζί: “η μία εικόνα να διώξει την άλλη”, λέει η Παριζιέν.
Τη σημερινή συνάντηση “των Φίλων της Λιβύης” η Γαλλία θέλει να την βλέπει ως “Συμφιλιωτική συνάντηση κορυφής”. Έτσι έχουν προκληθεί οι πάντες και κυρίως αυτοί που αντέδρασαν στην στρατιωτική επέμβαση όπως η Γερμανία, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν να αντιδρούν στην αποδέσμευση των λιβυκών καταθέσεων όπως η Κίνα, η Νότιος Αφρική, η Ρωσία.
Άμεσος στόχος είναι να συγκεντρωθούν 5 δισ για τις επείγουσες ανάγκες ανόρθωσης της χώρας. Η Γαλλία προφανώς ξεπέρασε τις αντιδράσεις της Ρωσίας και, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ, θα μπορέσει να αποδεσμεύσει 1,5 δισ. στο σύνολο των 7,6 δισ. στις γαλλικές τράπεζες.
Μαζί με τα 1,5 δισ. που αποδεσμεύθηκαν στις ΗΠΑ και τα 1,6 δισ. στη Μεγάλη Βρετανία το Μεταβατικό Συμβούλιο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πρώτες ανάγκες.
Απώτερος στόχος της Διάσκεψης είναι, επίσης, να εξασφαλισθούν οι συνθήκες για μια θετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μια γενικότερη αποδέσμευση των δισεκατομμυρίων των καταθέσεων Καντάφι, απανταχού στον κόσμο.
Στην πρόσκληση του Νικολά Σαρκοζί ανταποκρίθηκαν τελικά 49 χώρες και 8 διεθνείς οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους ο ΟΗΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος, το ΝΑΤΟ, η Αφρικανική Ένωση, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρεις εκπροσώπους, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων Κάθριν Αστον.
Από τις χώρες, οι 30 εκπροσωπήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους και η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Από τις υπόλοιπες, οι ένδεκα έστειλαν τους υπουργούς εξωτερικών, ανάμεσά τους και η Χίλαρυ Κλίντον των ΗΠΑ.
Από την Αφρική, συμμετέχουν οι αρχηγοί 8 αφρικανικών χωρών, με αξιοσημείωτη, όμως, την απουσία της Νοτίου Αφρικής, η οποία προβάλλει ιδιαίτερη αντίσταση στην αποδέσμευση των καταθέσεων της Λιβύης, χώρα με την οποία χρειάσθηκε να διαπραγματευθεί ιδιαίτερα η Αμερική προκειμένου να αποδεσμεύσει τα πρώτα 1,5 δισ. ώστε να αποδοθούν στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.
Μετά το τέλος των εργασιών και πριν από τον δείπνο, ο Γάλλος πρόεδρος θα δώσει σύντομη συνέντευξη τύπου από το προεδρικό Μέγαρο.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην ισχυρός άνδρας της Λιβύης συνεχίζει να κρύβεται, η δε αναζήτηση και ο εντοπισμός του παραμένει βασική προτεραιότητα για τη Γαλλία και τους συμμάχους. Έτσι, σημαντικά τεχνικά μέσα έχουν τεθεί στη διάθεση των μυστικών υπηρεσιών, που σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τη γενέτειρα του Καντάφι, τη Συρτή και, κατά όπως έγινε γνωστό, περιλαμβάνουν παρακολούθηση από τον δορυφόρο Helios, σε συνδυασμό με ένα κατασκοπευτικό πλοίο, στο οποίο μεταφραστές παρακολουθούν όλες τις επικοινωνίες, και δύο κατασκοπευτικά αεροπλάνα, εκ των οποίων το ένα είναι “drone”, ήτοι μη επανδρωμένο, με αποστολή την επί τόπου επαλήθευση των πληροφοριών.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2011, 16:34