Τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τις επιχειρήσεις παρουσίασε η Φώφη Γεννηματα σε τηλεδιάσκεψη με τους με προέδρους επιμελητηρίων της χώρας και προέδρους κλαδικών επαγγελματικών οργανώσεων.
Η τηλεδιάσκεψη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητήριου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου και συμμετείχαν ο αρμόδιος βουλευτής Μ. Κατρίνης και οι γραμματείς των τομέων Ανάπτυξης Α. Πόντας και Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας Στ. Κομνηνός.
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στη κρισιμότητα αυτής της περιόδου, όπου χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας τους χειρισμούς για το ταμείο επιχειρηματικότητας και τον τουρισμό. Υποστήριξε πως «αν αφήσουμε να καταρρεύσει η παραγωγική βάση της χώρας, οι συνέπειες θα είναι δραματικές, θα μπούμε σε περιπέτειες».
«Εμπροσθοβαρές, απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα»
«Παρουσιάσαμε ένα εμπροσθοβαρές, απόλυτα στοχευμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα. Μακριά από πελατειακές λογικές, μακριά από ανέφικτους λαϊκισμούς. Στόχος μας: Να μείνει ζωντανή η οικονομία, όρθια η κοινωνία», πρόσθεσε.
«Επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά χρήματα καμία επιχείρηση που έχει την έδρα της σε φορολογικό παράδεισο. Ως εδώ. Δεν επιτρέπεται να κλείνει κανείς τα μάτια. Ζητάμε επίσης να μην επιτραπεί σε ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς κολοσσούς όταν επιδοτούνται από τις χώρες τους (μάλιστα με άδεια της Ε.Ε.) να εξαγοράζουν εκμεταλλευόμενοι την κρίση, σημαντικές και κρίσιμες επιχειρήσεις για τις οικονομίες των μικρών χωρών. Έναντι μάλιστα ‘πινακίου φακής’. Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο» ανέφερε.
Οι συγκεκριμένες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ είναι οι εξής:
1ον: Ζωντανές επιχειρήσεις
– Μηδενική προκαταβολή φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και 50% για όλες τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες. Μέτρο χωρίς οικονομικό κόστος, γιατί θα γίνει η τελική εκκαθάριση. Αλλά δεν μπορεί κανείς να ζητά την προκαταβολή του φόρου με βάση τα εισοδήματα του 2019, όταν εφέτος η κατάσταση είναι ριζικά δυσμενέστερη – διαφορετική.
– Αύξηση του συνολικού ποσού για την επιστρεπτέα προκαταβολή τουλάχιστον στα 3 δισ. ευρώ.
– Διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων για τα προγράμματα ρευστότητας. Δεν μπορεί οι τράπεζες που πλέον στηρίζονται ανοικτά από την ΕΚΤ, να αποκλείουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων από τα ευνοϊκά δάνεια. Κριτήριο τους πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης και όχι γραφειοκρατικά η ενημερότητα στις 31/12/2019.
– Μείωση των ενοικίων κατά 50% για το 2020, με αντίστοιχη μείωση του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών.
2ον: Εθνικό Σχέδιο για έξοδο του τουρισμού από την κρίση
Η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να επιτευχθούν θετικές διμερείς συμφωνίες και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να προσαρμοσθούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πρέπει να βρεθούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές και να γίνουν πολλά τεστ.
– Μείωση στο 6% για δύο χρόνια του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή και στο 13% για τουριστικές υπηρεσίες – μεταφορές.
– Αναστολή του ΦΠΑ στα Νησιά στου Αιγαίου για 2 χρόνια.
– Μεγάλο ενιαίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, με κίνητρα για τις μετακινήσεις των οικογενειών. Με στόχευση στις μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις.
3ον: Επιδότηση εργασίας
Το κράτος με απλό και διαφανή τρόπο, καλύπτει το 40% του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες σε επιχειρήσεις που έπληξε η κρίση. Πρόγραμμα που αφορά 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Με αντάλλαγμα να μη γίνουν απολύσεις και δυσμενείς μετατροπές στις συμβάσεις και στους όρους εργασίας. Για όσες επιχειρήσεις θέλουν να κάνουν νέες προσλήψεις, προβλέπουμε κίνητρα επίσης με αντι-γραφειοκρατικό τρόπο. Για κάθε 1000 ευρώ πρόσθετο κόστος, φοροαπαλάσσονται για 1500.
4ον: Προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
– Παράταση της ισχύος του Ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ ως το τέλος τους έτους.
– Σύσταση διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, για την εξεύρεση δίκαιης οριστικής και βιώσιμης λύσης.
Πρόκειται για πρόταση «που όλα τα κόμματα – πλην δυστυχώς της Ν.Δ. – αποδέχθηκαν» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.