Όλοι οι κανόνες
Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης για το πολυαναμενόμενο άνοιγμα που θα γίνει τη Δευτέρα 25 Μαΐου, μία εβδομάδα νωρίτερα από το προβλεπόμενο.
Έπειτα από πάνω από δύο μήνες λουκέτου, η κατάσταση για τον κλάδο είναι δυσχερής. Πολλά είναι αυτά που βαραίνουν την τσέπη των καταστηματαρχών: ο χαμένος τζίρος, τα πεταμένα προϊόντα, τα ενοίκια, τα συσσωρευμένα χρέη είναι τα προβλήματα της περιόδου του lockdown.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα νέα μέτρα που θα πρέπει να ισχύουν, τα έξοδα για εγκαταστάσεις πλέξιγκλας και ανακαινίσεις, η μισθοδοσία του προσωπικού και οι πιθανές περικοπές, καθώς και η επαναφορά σε μία πραγματικότητα με λιγότερη πελατεία.
Και ενώ η αγωνία για το επερχόμενο άνοιγμα είναι μεγάλη, έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Μαΐου επανεκκινούν:
· οι δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης,
· οι δραστηριότητες παροχής ποτών και
· οι υπηρεσίες πίστας καρτ.
Προϋποθέσεις και κανόνες
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και τους κανόνες, βάσει των οποίων μπορούν να λειτουργήσουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο
Συγκεκριμένα:
· Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
· Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
· Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
· Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
· Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
· Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
· Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
· Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Τι ισχύει για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων
Προ τω πυλών βρίσκεται η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα επέκτασης στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) να αναπτύξουν τα τραπεζοκαθίσματά τους σε κοινόχρηστους χώρους, η οποία θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, από τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο.
Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, με τις ρυθμίσεις που προβλέπει η τροπολογία, και θα ισχύσουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020, είναι ο περιορισμός των επιπτώσεων, στα καταστήματα εστίασης, από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί για την αποτροπή της πανδημίας του φονικού ιού.
Με την εν λόγω τροπολογία δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% του κοινοχρήστου χώρου που αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα, εφόσον αυτό είναι δυνατόν και υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, υπό προϋποθέσεις, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, συγκεκριμένους δρόμους προκειμένου να δώσουν περισσότερο χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε καταστήματα εστίασης, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας.
Σε περιπτώσεις παραβάσεων, όπως επί παραδείγματι αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου, επιβάλλονται πρόστιμα ίσα με το ανάλογο τέλος του χώρου της παράνομης χρήσης και σε περίπτωση υποτροπής έως και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας του καταστήματος.
Τέλος, για τις περιπτώσεις των καταστημάτων που δεν είναι εφικτή η παραχώρηση επί πλέον χώρου δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους να μειώνουν τα τέλη έως και σε ποσοστό 50%.