Για να μην αιφνιδιαστούμε
Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων στον Έβρο με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αποφάσισε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης τον περασμένο Μάρτιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. 125 αστυνομικοί από την Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα αναμένεται να μετακινηθούν άμεσα στα σύνορα στον Έβρο και να αναπτυχθούν κυρίως στην περιοχή όπου κατασκευάζεται ο φράχτης.
Στη συνέχεια, θα μετακινηθούν κι άλλοι περίπου 300 αστυνομικοί. Η απόφαση ελήφθη καθώς υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενο προσφυγικό “κύμα” δεδομένων και των αντίστοιχων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ενταθεί η πίεση στα σύνορά μας το επόμενο διάστημα, λόγω δηλώσεων που έχουν γίνει από την άλλη πλευρά.
«Παίρνουμε τα μέτρα μας για να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού.» Σκοπός να ενισχυθούν περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, επεσήμανε.
Σχετικά με το ζήτημα του φράκτη στον Έβρο και τα ψευδή δημοσιεύματα ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι «το θέμα στον Έβρο το έκλεισε χτες (25/5) ο πρωθυπουργός».
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στο πεντάγωνο έγινε συνεδρίαση υπό τον υπουργό Εξωτερικών, όπου δόθηκαν όλες οι εξηγήσεις.
«Είναι ευαίσθητο εθνικό θέμα. Αναπαράχθηκε ένας εντελώς ψευδές δημοσίευμα από τον ξένο τύπο. Δεν υπήρξε ποτέ καμία κατάληψη στον Έβρο. Τα σύνορα είναι σαφή και οριοθετημένα.», επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφορικά με τα διαβήματα, όπως είπε ο υπουργός «τα διαβήματα διαμαρτυρίας» έγιναν, από τη στιγμή που σε μικρό παραποτάμιο κομμάτι εδάφους συγκεντρώθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις σε μια οριοθετημένη, αλλά δυσδιάκριτη συνοριακή γραμμή, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους. Το διάβημα ήταν για να αποτρέψει αυτούς τους κινδύνους.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά δυσφορεί για την κατασκευή του φράκτη και γι’ αυτό έγιναν και οι προπαρασκευαστικές εργασίες.
Το σύνορο στο ποτάμι «έχει οριοθετηθεί από το πρωτόκολλο του 1926», αλλά η κύτη του ποταμού έχει αλλάξει. Γι’ αυτό το λόγο έχουν γίνει προγεφυρώματα.
Για την κατασκευή του φράκτη έγιναν προπαρασκευαστικές εργασίες αποψίλωσης του εδάφους ώστε να οριοθετηθούν τα σύνορα.
«Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο φράκτης θα κατασκευαστεί.», επεσήμανε.
Σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο υπουργός είπε πως «στη θάλασσα έχουμε εντείνει την αποτρεπτική μας παρουσία. Είναι δύσκολο πεδίο η θάλασσα.»
Όσον αφορά τις υπερπτήσεις ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Δε φοβόμαστε. Ούτε εγώ, ούτε οι ένοπλες δυνάμεις. Προετοιμαζόμαστε και έχουμε καθημερινή συνεργασία με το ΥΠΕΞ για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε.»
Για το θέμα με τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης ο υπουργός επεσήμανε: «Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να αποτρέψουμε αυτές τις συμπεριφορές και προσβολές των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.»