Μείωση εισφορών από 1η Ιουνίου: Τι σημαίνει για τους νέους μισθούς

Όλες οι λεπτομέρειες

 

Από την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών μόνο για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης.

 

Τις λεπτομέρειες για το μέτρο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Ιουνίου μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης δίνει με πίνακες το υπουργείο Εργασίας. Η μείωση των εισφορών της μισθωτής απασχόλησης κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ψηφίστηκε με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του περασμένου Φεβρουαρίου και τώρα θα “κουμπώσει” με το πρόγραμμα “Συν – Εργασία” που μπαίνει επίσης σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

 

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο του προγράμματος, ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του μισθωτού στο ύψος του ονομαστικού του μισθού, εφόσον μπαίνει στο πρόγραμμα “μισό ωράριο – μισός μισθός – μερική αναπλήρωση από το κράτος”.

 

Οι εισφορές θα μειωθούν για όλους τους εργαζομενους πλήρους απασχόλησης από 1η Ιουνίου είτε θα μπαίνουν στο πρόγραμμα “Συν – Εργασία” είτε όχι. Η μείωση μοιράζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 0,42 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργαζόμενο.

 

Η αφαίρεση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56% μεταφράζεται σε ελάφρυνση 2,21% του μη μισθολογικού κόστους. Η μείωση θα μοιραστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους.

 

Εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα ρύθμισης της αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας του κορωνοιού, που θα προβλέπουν μείωση ωραρίου έως 50% και αποδοχών έως και 16% λόγω της μερικής αναπλήρωσης από το κράτος, το μέτρο θα είχε ως συνέπεια αυξήσεις καθαρών αποδοχών για το σύνολο της μισθωτής απασχόλησης.

 

για όσους μπουν στα μέτρα της πανδημίας με μισθούς πάνω από τον κατώτατο των 650 ευρώ, η μείωση των εισφορών θα ελαφρύνει το μη μισθολογικό βάρος του εργοδότη και την απώλεια του μισθωτού ενώ για όσους δεν μπουν επειδή εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν πλήττονται ή ο εργοδότης δεν κάνει χρήση του μέτρου, η αύξηση των καθαρών αποδοχών ξεκινά από 2,73 ευρώ για τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Όσοι αμείβονται με τον κατώτατο θα έχουν την ελάφρυνση ούτως ή άλλως, καθώς με το πρόγραμμα “Συν – Εργασία” θα έχουν αναπλήρωση 100%.

 

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες είτε μπαίνουν στο πρόγραμμα “Συν – Εργασία” είτε όχι ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

 

Τα κέρδη στα προ φόρου ποσά αυξάνονται προοδευτικά με την αύξηση του μεικτού μισθού καθώς τα ασφάλιστρα είναι ποσοστιαία. Για παράδειγμα, για μισθούς 1.000 ευρώ το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

 

“Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα λειτουργήσει ευεργετικά στην αγορά εργασίας καθώς μειώνει το μη μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις και δίνει κίνητρα για προσλήψεις. Ταυτόχρονα, έρχεται να λειτουργήσει ως αντικίνητρο σε παραβατικές συμπεριφορές αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Σήμερα πιάνουμε το νήμα εκεί που το αφήσαμε το 2014, όταν στο υπουργείο Εργασίας είχαμε μειώσει ξανά κατά 6 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές”, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προσθέτωντας πως όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, “σχεδιάζουμε περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο χρονικό διάστημα ως μία πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή που θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση της ανεργίας και θα αυξήσει τις θέσεις απασχόλησης”.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ