Το Mεσανατολικό στο “επίκεντρο” της ΕΕ

Η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ολοκληρώθηκε σήμερα Σάββατο στο Σόποτ της Πολωνίας, με τη συμμετοχή, τη δεύτερη ημέρα, και των Υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

 

Τη χώρα μας εκπροσώπησε στη σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος σε συντονισμό με την Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ερατώ Μαρκουλλή, ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και για τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, σχετικά με την προγραμματισμένη έναρξη ερευνών στο Οικόπεδο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

 

Στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων ήταν η Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως της πρόθεσης της παλαιστινιακής πλευράς να φέρει το θέμα της αναγνώρισης Παλαιστινιακού κράτους στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού που ξεκινάει στη Νέα Υόρκη στις 19 Σεπτεμβρίου.

 

Κοινός παρονομαστής των συζητήσεων ήταν ότι η αραβική άνοιξη και οι μεγάλες αλλαγές σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο που συνεπάγεται για όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής επηρεάζουν αναπόφευκτα το παλαιστινιακό, αλλά και τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες. Ταυτόχρονα, η απογοήτευση της παλαιστινιακής πλευράς από την έλλειψη προόδου στην ειρηνευτική διαδικασία οδηγεί εκ των πραγμάτων τους Παλαιστινίους σε προσφυγή στον ΟΗΕ.

 

Με τα ανωτέρω δεδομένα, είναι κρίσιμη, όπως τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην παρέμβασή του, η διατήρηση της ενότητας και της συνοχής της ΕΕ στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία προσβλέπουν όλες οι πλευρές, καθώς και η ανάληψη εκ μέρους της ενός πιο προωθημένου ρόλου, που θα επιτρέψει να γίνει η προσφυγή των Παλαιστινίων, όχι αιτία ρήξης, αλλά ευκαιρία για ένα σημαντικό βήμα αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε την υποστήριξή του προς τις πρωτοβουλίες και το σχεδιασμό της Εκπροσώπου της ΕΕ κ. Άστον και κάλεσε τους ομολόγους του να αναλάβουν από κοινού ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, σε στενή συνεργασία και με τον Αραβικό Σύνδεσμο.

 

Η αδυναμία επιτυχούς συντονισμού της ΕΕ, όπως ανέφεραν οι περισσότεροι υπουργοί, θα έβλαπτε τα συμφέροντα και την εικόνα της Ένωσης στη Μέση Ανατολή, τη στιγμή ακριβώς που η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στη Νότια Γειτονιά της με έργα. Σε κάθε περίπτωση, η ΕΕ οφείλει να είναι προετοιμασμένη για την επόμενη ημέρα και για όλα τα σενάρια, αρνητικά ή θετικά, αναλαμβάνοντας τον αυξημένο ρόλο που της αναλογεί.

 

Στην άτυπη Σύνοδο έγινε επίσης αποτίμηση της Συνάντησης των Φίλων της Λιβύης που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι και συζητήθηκαν οι εξελίξεις και προοπτικές για τη Λιβύη, με έμφαση στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους ομολόγους του για την ικανότητα της Ελλάδας να αναλάβει, μέσω της ΕΥΔΑΠ, την τροφοδότηση της Τρίπολης με μεγάλες ποσότητες ύδατος και υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Κρήτης για τη συνολική ανθρωπιστική προσπάθεια.

 

Μετά τη συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, η Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τον προγραμματισμό ερευνών για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την επομένη, όταν για το θέμα τοποθετήθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, η κ. Μαρκουλλή απάντησε επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Λαμπρινίδης, σε συντονισμό με την κ. Μαρκουλλή, συζήτησε με ομολόγους του, και ιδιαίτερα των χωρών που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Άγκυρα, για την τουρκική συμπεριφορά, που είναι σε ευθεία αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για το ίδιο θέμα, αλλά και για ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης με τα Βαλκάνια, ο κ. Λαμπρινίδης είχε επίσης συνεργασία με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Στ. Φούλε, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σε Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι και Πρίστινα.

 

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επίσης σύντομη συνάντηση γνωριμίας με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ν. Πόποφσκι.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ