Στις δυνατότητες της χώρας μας να έχει ανταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, με διάφορα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης στη χθεσινή ψηφιακή συζήτηση με θέμα: «Μεταρρύθμιση του πρωτογενούς τομέα για ένα προηγμένο ρόλο στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο του κράτους» που πραγματοποίησε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σε σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι ο κ. Βορίδης τόνισε: «Όλοι θέλουμε να δούμε ένα κεντρικότερο ρόλο για τον αγροδιατροφικό τομέα και εννοώ βεβαίως την κτηνοτροφία, την καλλιέργεια, την αλιεία αλλά ταυτόχρονα βάζω μέσα και τη βιομηχανία τροφίμων και τη μεταποίηση που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι και θεωρώ ότι εκεί μπορούμε να έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και να παίξουμε σοβαρό ανταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο με διάφορα προϊόντα. Και αυτό πρέπει να εκφραστεί με δέσμευση προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις οι οποίες θα μας οδηγήσουν σε μια γεωργία πιο έξυπνη, πιο πράσινη, πιο παραγωγική. Σε μια καλλιέργεια η οποία θα μπορεί να παράγει προϊόντα και ταυτόχρονα σε μια μεταποίηση τα οποία έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία».
Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στις προκλήσεις και λύσεις που δόθηκαν εν μέσω πανδημίας οι οποίες και κατάφεραν να διατηρήσουν ακέραια την αγροδιατροφική αλυσίδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στη μετακίνηση τροφίμων και αλλοδαπών εργατών γης αλλά και την απόπειρα χειραγώγησης τιμών από ορισμένες χώρες μέσω περιορισμών στις εξαγωγές.
Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νικόλαος Μπακατσέλος, επεσήμανε την ανάγκη ουσιαστικής διαφοροποίησης της οικονομίας με έμφαση στα αγροτικά προϊόντα και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο έχει διαχρονικά τεθεί υπέρ ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, προσανατολισμένου στις σύγχρονες αγροδιατροφικές ανάγκες που θα αξιοποιεί τη γνώση και την τεχνολογία με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον», προσθέτοντας ότι «η ενίσχυση των παραγωγών, των μεταποιητικών και των εξαγωγικών μας επιχειρήσεων είναι επιβεβλημένη, στόχος που είμαστε σίγουροι ότι συμμερίζεται και ο κύριος Υπουργός, όπως άλλωστε έδειξε και με την πολύ πρόσφατη υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου».
Την εισήγηση και τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο Γεώργιος Κατσαρός, μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ε. Κατσαρός A.E.B.E.» ο οποίος και ανέδειξε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος με έμφαση στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τη στρατηγική της Ε.Ε. «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», επικροτώντας τη διασύνδεση των επιμέρους βάσεων δεδομένων του υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών στο G-cloud και την πρωτοβουλία δημιουργίας της πλατφόρμας greekfarms.gov.gr.
Ο Νικόλαος Καραγιώργος, μέλος Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Αφοι Καραγιώργου Α.Β.Ε.Ε., αναφερόμενος στις ανάγκες του τομέα του βαμβακιού υποστήριξε ότι χρειάζεται μείωση του κόστους παραγωγής, ανάπτυξη υποδομών από το κράτος, εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και των μεθόδων καλλιέργειας, μείωση της έμμεσης φορολογίας, ειδικά στην ενέργεια ενώ τόνισε την μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις. Επιπλέον στάθηκε ιδιαίτερα στις έντονες διακυμάνσεις τιμών σε προϊόντα που συνδέονται με διεθνή χρηματιστήρια.
Ο Νικήτας Ποθουλάκης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Μπάρμπα Στάθης A.Β.Ε.E., αναφερόμενος στην μεγάλη ανάγκη εκσυγχρονισμού του αγροδιατροφικού τομέα υποστήριξε ό,τι χρειάζονται επενδύσεις σε εκπαίδευση, τεχνολογία, μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και καινοτομία.
Ο Ιωάννης Μπέλλας, διευθύνων σύμβουλος, Μπέλας Φιλώτας & Υιός A.E. αναφέρθηκε στην ανάγκη των προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων και την αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς εξηγώντας πόσο σημαντικό είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να καταφέρουν να αναδείξουν το πρόβλημα της ελληνοποίησης των μη ΠΟΠ προϊόντων.
Τέλος, όπως υποστήριξε Κωνσταντίνος Κράββας, ορυζοπαραγωγός, είναι αναγκαίο να δοθούν κίνητρα για να αλλάζει εύκολα η γενιά στη διοίκηση της αγροτικής επιχείρησης και επίσης τόνισε την αναγκαιότητα για σωστή διαχείριση των κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων.