ΝΔ: Εξωπραγματικές οι προσδοκίες της κυβέρνησης

Για τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και για τις “εξωπραγματικές” όπως τις χαρακτηρίζουν προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου αυτού κάνουν λόγο σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης και Χρήστος Σταϊκούρας.

 

Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της επαχθούς φορολόγησης του χώρου εστίασης με τον εξοντωτικό συντελεστή ΦΠΑ 23% άρχισαν – όπως προειδοποιήσαμε – να εμφανίζονται έντονες αρνητικές επιπτώσεις, τονίζουν χαρακτηριστικά οι κ.κ. Βρούτσης και Σταϊκούρας.

 

Υπογραμμίζουν παράλληλα, πως ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των ειδών εστίασης, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα, ο φορολογικός λαβύρινθος που δημιουργείται και η εγκύκλιος σταυρόλεξο του κ. Βενιζέλου προκαλούν μία άνευ προηγουμένου σύγχυση, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστρατηγείται η εφαρμογή του μέτρου.

 

« Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου του ΦΠΑ είναι με μαθηματική βεβαιότητα -και θα αποδειχθεί σύντομα- εξωπραγματικές. Οι μέχρι σήμερα 12 φορολογικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, που αύξησαν πρωτόγνωρα τους συντελεστές ΦΠΑ, είχαν αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα., τονίζουν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτουν, η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι:

 

Ιανουάριος 2011: 12,3%

 

Δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2011: 7,4%

 

Τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος 2011: 4,8%

 

Τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2011: 3,6%

 

Πεντάμηνο Ιανουάριος – Μάιος 2011: 3,2%

 

Εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2011: 1,7%

 

Επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος: 2011: 0,3%

 

«Συνεπώς, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από ΦΠΑ βαίνει συνεχώς μειούμενος. Πλήττονται βάναυσα η πραγματική οικονομία και η κοινωνία, χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Άλλωστε, “όταν η αριθμητική της Οικονομίας συγκρούεται με την πολιτική προσδοκία, πάντα κερδίζει η αριθμητική”. Το συμπέρασμα είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής με κατεύθυνση τη μείωση των φόρων και στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας”, καταλήγουν οι βουλευτές της ΝΔ.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ