Σε πέντε βασικούς πυλώνες αναπτύσσεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προωθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γρηγόρη Ζαριφόπουλο.
Μιλώντας στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε σήμερα ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, με θέμα το πρόγραμμα ΚΕΠ Plus, στο οποίο έχει ενταχθεί πιλοτικά, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος τόνισε ότι «τα ΚΕΠ θα αποτελέσουν έναν πυλώνα της προσπάθειας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας».
Στην συνέχεια, ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος επεσήμανε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προωθεί η κυβέρνηση, αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς πυλώνες, δηλαδή:
• την αναβάθμιση των υποδομών,
• το ανθρώπινο δυναμικό,
• την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη, τα
• ην ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας, καθώς και
• την στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και συνολικά της επιχειρηματικότητας, με ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων».
Απευθυνόμενος ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους συμμετέχοντες στην συνάντηση εργασίας, υπογράμμισε ότι «ακούμε τις προτάσεις των φορέων και θα εξετάσουμε πώς θα τις εντάξουμε στον σχεδιασμό μας».
Όπως πρόσθεσε, «στόχος μας είναι να κάνουμε τα πάντα ει δυνατόν εξ’ αποστάσεως, με ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τις συναλλαγές μας μέσα από το έξυπνο κινητό μας ή τον υπολογιστή μας» και συνέχισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ:
«Δεν μιλάμε μόνο για ψηφιοποίηση του κράτους, αλλά και για βελτίωση των υποδομών και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών. Ως προς τις υποδομές, αυτό που θα κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός, είναι οι τεχνολογίες 5G, όπου θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση στο τέλος του 2020.» Μάλιστα, όπως ανέφερε σε αυτό το σημείο, «θέλουμε να πιστεύουμε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και ως το τέλος του ερχόμενου έτους θα έχουμε τεχνολογίες 5G στη χώρα».
«Αυτό», όπως σημείωσε, «θα βοηθήσει και τις εξ’ αποστάσεως συναλλαγές, αλλά και τις άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα εφαρμογές τηλεϊατρικής, διότι στόχος μας είναι να πάμε την τηλεϊατρική και στο πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας, ώστε να μπορεί ο γιατρός εκεί να δώσει τη σωστή γνωμάτευση, έχοντας τη δυνατότητα να πάρει γνωμάτευση από έναν εξειδικευμένο γιατρό ενός μεγάλου νοσοκομείου.»
«Αυτές οι λύσεις», συμπλήρωσε, «θα σώσουν ζωές και δεν μπορούν να εφαρμοστούν αν δεν πάμε σ’ ένα δίκτυο μεγάλων ταχυτήτων τεχνολογίας 5G». Παράλληλα, τόνισε ότι «πρόκειται για ασφαλή τεχνολογία και οι όποιες αντιδράσεις προέρχονται από άγνοια».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «η ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα ΚΕΠ Plus ήταν αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας του δήμου και της καλής σχέσης που έχει αναπτύξει με την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» και πρόσθεσε: «Η Αρχαία Ολυμπία είναι ένα μεγάλο όνομα παγκόσμιας εμβέλειας. Ταυτόχρονα όμως έχει όλα τα μειονεκτήματα ενός μικρού δήμου, με βασικές ελλείψεις σε υποδομές, δομές και ανθρώπινο δυναμικό. Παρόλα αυτά, έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής, έχοντας όραμα και σχέδιο και βρισκόμαστε σ’ ένα εξαιρετικό στάδιο προετοιμασίας για την κάλυψη των κενών ή ελλείψεων, στην πορεία για την ψηφιακή μετάβαση».