«Ο κορωνοϊός μας συνάντησε, ενώ η Ελλάδα κινούνταν σε αρνητικό έδαφος»
Ως «πολύ δύσκολη εξίσωση» που όμως δεν είναι «άλυτη» χαρακτήρισε την επόμενη μέρα για την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι «θα κατανοήσουμε εγκαίρως τους παράγοντες αυτής της εξίσωσης και θα συνειδητοποιήσουμε δεν είναι απλώς μία κακοτοπιά που θα γιατρευτεί με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας , μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του, συγχαίροντας τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο που εκλέχτηκε νέος πρόεδρος του ΣΕΒ στο τέλος της συνέλευσης, και τονίζοντας τη σημασία, «όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο», που «ένας πολύ κρίσιμος κλάδος, αυτός της Βιομηχανίας, παίρνει το τιμόνι του ΣΕΒ».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα αποτελέσματα διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ είναι ήδη ορατά:
– Μείωση της απασχόλησης επί τέσσερις μήνες. Είσοδος της χώρας στη φάση της ύφεσης από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Με λίγα λόγια ο κορωνοϊός μας συνάντησε, ενώ η Ελλάδα κινούνταν σε αρνητικό έδαφος»δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε την απαισιοδοξία του για την περίοδο που έρχεται, λέγοντας ότι «η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει ουσιαστικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τη ζημία».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που έχει καταθέσει το κόμμα του εστιάζοντας στην περαιτέρω ενδυνάμωση του ΕΣΥ, τη στήριξη των εργαζομένων, τη συγκρότηση του σχεδίου «Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.
Μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε:Το γνωρίζετε καλά, άλλωστε, από την αγορά που είναι μαθημένη σε κρίσεις, ότι η συνταγή της αδράνειας είναι συνήθως καταστροφική.
Το «μπαζούκας» των 750 δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ, το ταμείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και η γαλλογερμανική πρόταση, δείχνουν ότι η Ευρώπη αυτή τη φορά μοιάζει έτοιμη να επέμβει έγκαιρα και να περιορίσει τις ζημιές, σε αντίθεση με τη στάση που κράτησε την περασμένη δεκαετία.
Κάποιοι θεωρούν ακόμα, ότι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ο περιορισμός της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων, η συγκράτηση του Κατώτατου Μισθού και η διευκόλυνση των απολύσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ, διεύρυνση του οικονομικού κύκλου και αύξηση της απασχόλησης.
Η αλήθεια όμως είναι, ότι όλα αυτά έχουν την ακριβώς αντίθετη επίδραση σε όλα τα παραπάνω.Ήδη από τον Ιούλιο του 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε σειρά ρυθμίσεων, με τον κ. Βρούτση να καταθέτει την μία τροπολογία μετά την άλλη σε όποιο νομοσχέδιο έβρισκε διαθέσιμο.
Τροπολογίες που μας ήταν γνωστές και για τις οποίες διαφωνήσαμε, αλλά φαίνεται ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση.