Στην επίλυση τεσσάρων μεγάλων ζητημάτων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση, προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του.
Ανάμεσα σε αυτά τα ζητήματα είναι και το πρόγραμμα “ESTIA II”, για το οποίο Ύπατη Αρμοστεία και ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς προωθείται μείωση της χρηματοδότησης ανά άτομο. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης απαντούν σχετικά ότι “επιτυγχάνεται η μείωση του κόστους στέγασης, καθώς και ο εξορθολογισμός των χρηματικών ποσών που καταβάλλονται σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και λοιπούς φορείς”.
Επίσης, το υπουργείο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι “θα υπάρξει αισθητή μείωση του κόστους φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα”, ωστόσο εξηγεί ότι η μείωση αυτή στην Αττική θα είναι της τάξης του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια, κάτι που “συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.570.569,45 ευρώ μόνο για την Αττική”. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι ο στόχος του προγράμματος είναι η “αύξηση των υφιστάμενων θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο στη χώρα”, συμπληρώνοντας ότι η πρόσκληση δεν αφορά σε περιοχές που φιλοξενούν εντός των διοικητικών ορίων τους κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.
Ο προϋπολογισμός του “ESTIA II” ανέρχεται σε 91,5 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα 20,9 είναι ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης που εξέδωσε το υπουργείο και τα υπόλοιπα ο προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στα μεγάλα ζητήματα που επιχειρεί να επιλύσει το υπουργείο περιλαμβάνονται, επίσης, οι μετακινήσεις αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας και το πρόγραμμα παροχής μετρητών στους αιτούντες άσυλο.
Για το πρόγραμμα παροχής οικονομικής βοήθειας ανακοινώνεται ότι αναμένεται να περάσει εξολοκλήρου στον έλεγχο του υπουργείου από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με χρονοδιάγραμμα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Επίσης, σημειώνεται ότι με απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης προωθείται από 1η Σεπτεμβρίου 2020 “ο εξορθολογισμός των ποσών που διατίθενται ως υλικές αποδοχές σε ωφελούμενους”, ενώ από 1η Δεκεμβρίου προβλέπεται ο περιορισμός της δυνατότητας ανάληψης μετρητών από τους ωφελούμενους για ποσά άνω του 20% του βοηθήματος που τους καταβάλλεται μηνιαίως.
Σχετικά με τις μετακινήσεις αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα το υπουργείο ανακοινώνει ότι υπογράφηκε σύμβαση ύψους 2.046.279,96 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ με ανάδοχο ελληνική εταιρεία για τη μετακίνηση 30.000 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Όπως επισημαίνει, με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ποσοστιαία μείωση 75% στην κατ’ άτομο μεταφορά, καθώς και η ανάληψη της ευθύνης για την υλοποίηση του συνόλου των μετακινήσεων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής διαγωνισμού ύψους 2.190.000 προ ΦΠΑ για 10.000 μετακινήσεις από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έλαβε χώρα στις 25/2/2019 και τελικά κηρύχθηκε άγονος, ενώ στη συνέχεια στις 20/5/2019 προκηρύχθηκε αντίστοιχος διαγωνισμός ο οποίος ακυρώθηκε τον Μάιο του 2020 με υπουργική απόφαση λόγω προβλημάτων στη διαγωνιστική διαδικασία.
Τέλος, για την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σημειώνεται ότι υπογράφηκε σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών διερμηνείας με την αξιοποίηση 100 μεταφραστών και έξι συντονιστών για ένα χρόνο και με δυνατότητα χρονικής επέκτασης, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η σύμβαση είναι ύψους 4.654.006,4 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και όπως αναφέρει το υπουργείο “με αυτή επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πόρων, αλλά και πλέον η παροχή υπηρεσιών διερμηνείας με ευθύνη του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και όχι των ΜΚΟ”.