Ομιλία του Ν. Χουντή σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, μιλώντας σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Β΄ Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, με θέμα «Η Κρίση, η Ευρώπη, η Ελλάδα και η πρόταση της Αριστεράς», τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

Για την κρίση:

«Ένα χρόνο μετά την επιβολή του Μνημονίου του ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, τόσο η ελληνική κρίση, όσο και η ευρωπαϊκή, φαίνεται να μην μπορούν να ξεπεραστούν. Αντίθετα, με τα σκληρά προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, η ύφεση δυναμώνει, η ανεργία καλπάζει, οι κοινωνικές ανισότητες και εντάσεις μεγεθύνονται, και το κεφάλαιο αλωνίζει ανενόχλητο, αγοράζοντας και πουλώντας τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα, αφού το χρέος και το έλλειμμα αυξάνονται. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παγκόσμια οικονομία, η οποία όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να «συνέλθει» από την χειρότερη οικονομική κρίση μετά το 1929, αλλά ξαναμπαίνει σε τροχιά ύφεσης αγγίζοντας πλέον και τις λεγόμενες ‘εξαγωγικές δυνάμεις’»

Για τις τράπεζες:

«Προκαλεί τεράστια εντύπωση ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδας, στο χορό των αποκρατικοποιήσεων, ιδιαίτερα του τραπεζικού τομέα. Πως είναι δυνατόν, λίγες μόνο μέρες μετά το πανευρωπαϊκό στρές τέστ, η ΤτΕ, μοναδική στην ΕΕ, ζητά επανέλεγχο από συγκεκριμένη αμερικάνικη τράπεζα, την BlackRock που τη χρυσοπληρώνει κιόλας. Γιατί το κάνει αυτό; Για να εντείνει τις φημολογίες ότι υπάρχει πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες; Για να ρίξει ακόμα περισσότερο τις τιμές των κρατικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο; Το κάνει για να αγοράσουν ακόμα πιο φθηνά οι Γερμανοί; Δεν ξέρει ο κ. Προβόπουλος, ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται για την αγορά μια πολύ μεγάλης τράπεζας; Είναι η Εθνική αυτή;»

Για την εξωτερική πολιτική:

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι μια δομική κρίση του καπιταλισμού, που δεν χτυπά μόνο τις καπιταλιστικές οικονομίες, αλλά και τα πολιτικά συστήματα, τους κοινωνικούς ιστούς και τη γεωπολιτική σκακιέρα. Οι εξεγέρσεις στην Β. Αφρική συνοδεύτηκαν από τη στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στην Λιβύη με κίνδυνο η Αραβική Άνοιξη να μετατραπεί σε Χειμώνα. Τα θέματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και οι απειλές της Τουρκίας, τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα για τη λύση του Κυπριακού περιπλέκονται στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης δημιουργώντας ανησυχίες για την κατάσταση στην Ν.Α. Μεσόγειο, επηρεάζοντας, όχι μόνο την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και ενδεχομένως να επιταχύνει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις»

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ