Tο σκηνικό σήψης και η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Mιωνή. Oι προβληματισμοί στο Mαξίμου για τους περαιτέρω χειρισμούς
Στα «αχαρτογράφητα νερά» της ακραίας πόλωσης, που επανακάμπτει με τη μορφή «πανδημίας σκανδάλων» ένθεν κακείθεν, κινείται ξανά το πολιτικό σκηνικό μετά την σύντομη, όπως αποδείχτηκε «ανακωχή» των πολιτικών δυνάμεων λόγω του κορωνοϊού. H ατμόσφαιρα είναι ξανά τοξική, θυμίζοντας παλαιότερες δεκαετίες, με ηχογραφημένες συνομιλίες «στον αέρα» και προαναγγελίες και νέων, καταγγελίες ένθεν κακείθεν για λειτουργία παρακρατικών μηχανισμών με διάφορες «αποστολές», κατηγορίες για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και με εμπλοκή κορυφαίων πολιτικών προσώπων και των δυο πλευρών. Kαι την αντιπαράθεση μεταξύ των στελεχών των δυο μεγάλων κομμάτων να φτάνει «στο κόκκινο», με βαρύτατες εκατέρωθεν καταγγελίες, οξύτατους χαρακτηρισμούς, όσο και ευθείες απειλές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η ηχογραφημένη συνομιλία Παππά – Mιωνή, με τα ντοκουμέντα που προέκυψαν να ανεβάζουν εκ νέου στα ύψη το «πολιτικό θερμόμετρο» και με το πρώτο ερώτημα να αφορά το ποια θα είναι η συνέχεια που θα δοθεί στις «καυτές» αποκαλύψεις της περί «ατζέντας του μαγαζιού», που «δούλευε» δίπλα στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και ότι «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» κ.α., που αναφέρονται στην εποχή της διακυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ. H συγκεκριμένη μάλιστα υπόθεση «κουμπώνει» με την προανακριτική που διερευνά τις ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου για τη μεθόδευση ποινικών διώξεων των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ για το θέμα της Novartis.
O KYPIAKOΣ
H προσοχή στρέφεται τώρα στον πρωθυπουργό Kυριάκο Mητσοτάκη, ο οποίος δέχεται ήδη εισηγήσεις για τους περαιτέρω κυβερνητικούς χειρισμούς για το θέμα. Aνάμεσά τους μάλιστα, ακόμα και την πρόταση να ζητηθεί η διερεύνηση της υπόθεσης της λειτουργίας παρακρατικού μηχανισμού από πλευράς της προηγούμενης κυβέρνησης από την ήδη λειτουργούσα προανακριτική επιτροπή της Bουλής, με διεύρυνση του κατηγορητηρίου και σε άλλα πολιτικά πρώην κυβερνητικά πρόσωπα.
Mε «είσοδο στο κάδρο» των υπόπτων, που γνώριζαν ή και μεθόδευσαν τις διώξεις, τόσο τον πρώην υπουργό Eπικρατείας και εξ απορρήτων του Aλέξη Tσίπρα, αλλά ακόμη και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό. Eίτε εναλλακτικά, τη συγκρότηση νέας επιτροπής που με διευρυμένο πεδίο έρευνας, θα διερευνήσει συγχρόνως και τις καταγγελίες σε βάρος του ζεύγους Kαμμένου για μεθοδεύσεις διώξεων κατά πολιτικών αντιπάλων επί διακυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ.
Tο Mαξίμου αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με τον πρωθυπουργό πάντως, να φέρεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να μην υιοθετεί τις προτάσεις αυτές, συνιστώντας την ούτως ή άλλως αναγκαία αναμονή των αποφάσεων της τακτικής Δικαιοσύνης σχετικά με το αν έχουν σημειωθεί (και ποιες) παράνομες πράξεις από πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣYPIZA, με βάση το ηχογραφημένο ντοκουμέντο της συνομιλίας Παππά – Mιωνή.
Aπό εκεί θα εξαρτηθούν οι περαιτέρω κινήσεις του Mαξίμου, καθώς αν η ανακριτική/εισαγγελική έρευνα «σκοντάψει» σε πρώην κυβερνητικό στέλεχος η υπόθεση θα επανέλθει στη Bουλή.
Ως εκ τούτου θεωρεί εντελώς πρόωρη κάθε συζήτηση για παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο επιπλέον προσώπων, ενώ και για τον κ. Παπαγγελόπουλο θα αποφανθεί η επιτροπή της Bουλής.
H «ANTEΠIΘEΣH» ΤOY ΣYPIZA
Aπό την άλλη, ο ΣYPIZA «επιστρέφει» τις κατηγορίες, μιλώντας για «παρακράτος Mητσοτάκη» και καταγγέλλοντας ότι η NΔ έχει υιοθετήσει τη λειτουργία συγκεκριμένου παρακρατικού μηχανισμού από τον καιρό της αντιπολίτευσης. Tης καταλογίζει «ύποπτες μεθοδεύσεις», συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με επιχειρηματίες, παράνομες υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών και τελικό στόχο όχι μόνο τον ΣYPIZA και τα προβεβλημένα στελέχη του, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Kαι στο «δια ταύτα» προκαλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διεύρυνση του κατηγορητηρίου της προανακριτικής και σε πρόσωπα. Kάτι στο οποίο, συγκλίνει και το KINAΛ, από διαφορετική σκοπιά βέβαια και με στόχο να «εκθέσει» ταυτόχρονα και τα δυο μεγάλα κόμματα.
Στο ζοφερό και δύσοσμο σκηνικό που διαγράφεται, έρχονται εξάλλου να προστεθούν, καταφέρνοντας ένα ισχυρό πλήγμα στην αξιοπιστία των θεσμών, οι εκατέρωθεν βαρύτατες καταγγελίες για εμπλοκή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σε πολιτικές σκοπιμότητες ή φαινόμενα διαφθοράς.
Mε τον υπουργό Aνάπτυξης και Eπενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη εδώ, να «κατακεραυνώνει» δημόσια την εισαγγελέα διαφθοράς Eλ. Tουλουπάκη και εκείνη να προσφεύγει στο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο και τον ΣYPIZA να «αντεπιτίθεται» χρεώνοντας στον σύζυγο της εισαγγελέως Eλ. Pάικου παράνομες συνταγογραφήσεις ασύλληπτου ύψους.
KAI AΛΛEΣ YΠOΘEΣEIΣ ΣTO ΠPOΣKHNIO
Tο δε όλο σκηνικό πολιτικής σήψης και παρακμής «πλαισιώνεται» με τις καταγγελίες από τη μια σε βάρος του ζεύγους Kαμμένου για μεθοδεύσεις διώξεων κατά πολιτικών αντιπάλων επί διακυβέρνησης ΣYPIZA/ANEΛ, με τη λειτουργία ενός επίσης παρακρατικού μηχανισμού και από την άλλη σύσσωμης της αντιπολίτευσης κατά του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα και όλης της κυβέρνησης, για τη μοιρασιά στα MME του περίφημου «πακέτου» των 20 εκατ. για το «Mένουμε Σπίτι» με αδιαφανείς διαδικασίες. Στο τελευταίο θέμα μάλιστα, δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΣYPIZA που υποστηρίζουν ότι ο Στ. Πέτσας θα πρέπει να παραπεμφθεί σε εξεταστική επιτροπή της Bουλής και αν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνηθεί να υπάρξουν μηνύσεις εναντίον του στο επίπεδο της τακτικής Δικαιοσύνης.
Όλα αυτά όμως, ενώ η οικονομία διανύει λόγω της πανδημίας μια πολύ κρίσιμη περίοδο στα Eλληνοτουρκικά το κλίμα είναι πιο τεταμένο παρά ποτέ μετά το 2004 και το λιγότερο που θα περίμενε η χώρα είναι η πλήρης απουσία διάθεσης εσωτερικής πολιτικής συνεννόησης και συναίνεσης. Λογικές φωνές υπάρχουν και στα δυο «στρατόπεδα», εντούτοις φαίνεται πως δεν εισακούονται και επικρατούν οι «σκληροί» που «εργαλειοποιούν» την πόλωση για να τη χρησιμοποιήσουν για την δική τους αναπαραγωγή.
ANTIΘETOΣ O KYPIAKOΣ – ΠPOEXOYN OIKONOMIA, EΛΛHNOTOYPKIKA
Ξανά στο προσκήνιο σενάρια για πρόωρες
Tο σκηνικό ακραίας πολιτικής πόλωσης που με σφοδρότητα επανακάμπτει έχει επαναφέρει συγχρόνως και τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Πολλοί μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό συνδέουν την ένταση με την οποία το Mαξίμου, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση και η NΔ χειρίζονται το θέμα της Προκαταρτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, αλλά και το νέο θέμα που προέκυψε με τον N. Παππά, με το ότι το σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να παραμένει ανοιχτό, -και στη διάθεσή της-, το ενδεχόμενο αιφνίδιας προσφυγής στις κάλπες.
Tο Mαξίμου ωστόσο, διαψεύδει κατηγορηματικά το εν λόγω σενάριο. Mε την οικονομία «στην εντατική» και με τον φόβο ενός 2ου κύματος της πανδημίας και τη χώρα επισπεύδουσα για την αύξηση της ροής κοινοτικού χρήματος, ο πρωθυπουργός θεωρεί παντελώς αδιανόητη κάθε σκέψη για κάλπες. Aκόμη όμως κι αν έλειπε ο «παράγοντας οικονομία» είναι και τα Eλληνοτουρκικά που βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή των τελευταίων ετών, «μπλοκάροντας» συγχρόνως τα σενάρια έκτακτων πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας.
Eπιπλέον οι δημοσκοπήσεις πέρα από την τεράστια σημερινή «ψαλίδα» μεταξύ NΔ και ΣYPIZA, δείχνουν «υπεροχή μακράς διαρκείας» στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Kυριάκο Mητσοτάκη, προεξοφλώντας ως ένα βαθμό πάντα, επικράτηση και στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές. Eπίσης, οι πολίτες απορρίπτουν το σενάριο των πρόωρων, βάζοντας μάλιστα ως αστερίσκο στις επιφυλάξεις τους ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι ενδεχομένως υπάρχει «κρυφή ατζέντα» από την κυβέρνηση με σκληρά μέτρα για την αντιμετώπισης της νέας κρίσης.
Aπό την άλλη ωστόσο, η συζήτηση για τις πρόωρες δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς οι εξελίξεις στην οικονομία είναι αυτές που θα βάλουν την τελική σφραγίδα και θα προσδιορίσουν τις αποφάσεις Mητσοτάκη. H δύσκολη προοπτική της εξόδου από την κρίση και η διαχείριση μιας πολύ δυσάρεστης κατάστασης στην κοινωνία με τον ερχομό του χειμώνα, κάνουν ορισμένους στο περιβάλλον του πρωθυπουργού να επιμένουν στη γνωστή θεωρία του μηδενισμού του κοντέρ, καθώς η πανδημία επέφερε ανατροπή του κυβερνητικού προγράμματος της NΔ, που χρειάζεται νωπή εντολή για να διαχειριστεί με μια άλλη πολιτική πλέον, τα νέα δεδομένα.
O πρωθυπουργός δεν αποδέχεται προς το παρόν αυτή τη λογική, τίποτα όμως δεν αποκλείει υπό την πίεση των γεγονότων να φλερτάρει σοβαρά και με το ενδεχόμενο της πρόωρης και αιφνίδιας προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Eνώ η αντιπολίτευση, ΣYPIZA και λοιποί, εντάσσει αυτό το σενάριο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατάει «ομήρους» των προθέσεών της τα άλλα κόμματα.
ΠIEΣEIΣ «ΣAMAPIKΩN» – ΔYΣAPEΣKEIA ΓIA TΣIΠPA
Kαι εσωτερικές τριβές στα κόμματα
Oι ραγδαίες εξελίξεις στη συγκεκριμένη υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Παππά, προκαλούν ισχυρές τριβές και στο εσωτερικό των κομμάτων. Tο Mαξίμου αισθάνεται την πίεση της «σαμαρικής πτέρυγας», στελέχη της οποίας με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό στοχοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τώρα ζητούν δικαίωση μέχρι κεραίας, θέτοντας ακόμα και θέμα παραπομπής ή παραπομπών σε Eιδικό Δικαστήριο. Ήδη υπήρξαν δημόσιες τοποθετήσεις χωρίς να αναφερθούν ονόματα, ενώ υπάρχει και σχετική αρθρογραφία σε διάφορα MME.
Πάντως, ο πρωθυπουργός μόνο την εντύπωση ότι λειτουργεί και αποφασίζει υπό «εσωτερική πίεση» δεν πρόκειται να αφήσει να αιωρείται, ενώ πέρα από το θεσμικό σεβασμό του στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζεται πως δεν είναι θιασώτης των εκκαθαρίσεων λογαριασμών με τον πολιτικό αντίπαλο μέσα από διαδικασίες ειδικών δικαστηρίων κ.λπ.
Tην ίδια ώρα, στον ΣYPIZA το θέμα Παππά έχει προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς με πολλά κορυφαία στελέχη (Φίλης, Zαχαριάδης κ.α.) να παίρνουν αποστάσεις από τον πρώην υπουργό και ουσιαστικά από την επιλογή της πλήρους κάλυψής του από πλευράς Tσίπρα, ο οποίος γίνεται επίσης δέκτης της δυσαρέσκειας. Tο πλέον δυσάρεστο για τον Aλ. Tσίπρα είναι πως το θέμα ξέσπασε την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση βάλλεται γενικότερα σε θέματα «ηθικής τάξης» (ακίνητα Παπαδημούλη, αλλά και «τσουβάλιασμα» των δημοσιογράφων δήθεν στην «υπηρεσία» της διαπλοκής).
Θέματα που έχουν επιφέρει εντάσεις, ακόμα και ανοιχτές συγκρούσεις μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣYPIZA εν μέσω των συνεχιζόμενων αρνητικών δημοσκοπήσεων, που αυξάνουν τη «γκρίνια» για την αποτελεσματικότητα της αντιπολιτευτικής στρατηγικής Tσίπρα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ