Αυξάνονται οι έλεγχοι μετά τα φαινόμενα χαλάρωσης που οδήγησαν σε έκρηξη των κρουσμάτων
Συναγερμός έχει σημάνει στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας μετά την αύξηση των κρουσμάτων, τα οποία πρωτίστως οφείλονται στην χαλαρότητα που δείχνουν οι πολίτες και δευτερευόντως στους τουρίστες που επισκέπτονται την χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός πριν ξεφύγει η κατάσταση αποφάσισε να συγκαλέσει σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εντατικούς ελέγχους και σε αύξηση των προστίμων, κάτι που αρχικά ήθελε να αποφύγει το Μαξίμου λόγω της οικονομικής κρίσης που υπάρχει από την πανδημία.
Την αυστηροποίηση των μέτρων προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζοντας πως ο κίνδυνος για την διασπορά της νόσου είναι εσωτερικός. “Η Κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της, για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους. Τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα γίνονται πιο αυστηρά”.
Στο στόχαστρο πανηγύρια, παραλίες και μπαρ
Το μεγαλύτερο βάρος στους ελέγχους θα δοθεί στα πανηγύρια μετά τις απαράδεκτες και επικίνδυνες εικόνες που υπήρξαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε Αρκαδία, Αυλώνα και Βοιωτία. Οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους και δεν αποκλείεται να ζητήσουν μπει “λουκέτο” σε αυτό το λαϊκό καλοκαιρινό δρώμενο καθώς η κατάσταση δύσκολα μπορεί να ελεγχθεί.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο Star δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τα όσα έγιναν στα πανηγύρια. “Σε εσωτερικούς χώρους καλό είναι να ελέγχουμε τον αριθμό των ατόμων, αλλά και ο συγχρωτισμός στα πανηγύρια και σε εκδηλώσεις σε συγκεκριμένο χώρο δεν ενδείκνυται. Υπάρχει τρόπος να περάσουμε τις διακοπές με ασφάλεια και πολύ ευχάριστα”.
Επίσης στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν τα beach bar και οι οργανωμένες παραλίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας, αλλά και ο αριθμός των λουόμενων είναι μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνον που επιτρέπεται. Ανησυχία επικρατεί για τον αριθμό των επιβατών στα αστικά ή τα υπεραστικά λεωφορεία που μεταφέρουν τον κόσμο στις παραλίες και δύσκολα ένας οδηγός μπορεί να ελέγξει την κατάσταση. Εκτός από την αύξηση των προστίμων αναμένεται να αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο που καθορίζει τις ημέρες που θα κλείνει μια επιχείρηση.
Το ίδιο καθεστώς θα ισχύσει και για τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τις καφετέριες που ο συγχρωτισμός το τελευταίο διάστημα είναι καθημερινό φαινόμενο. “Ο καθένας και η καθεμία ατομικά, έχουμε ευθύνη, απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε και έναντι της κοινωνίας. Ιδίως όμως έχουν ευθύνη οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι, από τα εμπορικά καταστήματα μέχρι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από τα ξενοδοχεία μέχρι τις μεταφορές” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους.7
Ανησυχία για Αττική, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη
Από τα 50 νέα κρούσματα, τα επτά βρίσκονται στην Αττική, τα έξι στην Θεσσαλονίκη και επίσης 6 στην Ξάνθη έχουν θορυβήσει τους επιδημιολόγους καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι “ορφανά”. Δηλαδή δεν έχουν επιδημιολογική συσχέτιση με άλλα γνωστά κρούσματα, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα στην ιχνηλάτιση των επαφών που είχαν προκειμένου να σταματήσουν την διασπορά που είναι και ο μεγάλος κίνδυνος.
Ωστόσο παρά την χαλαρότητα που φαίνεται να υπάρχει όσο αφορά την τήρηση των μέτρων, οι πολίτες σε δημοσκόπηση του ΣΚΑΙ και της Pulse ανησυχούν για το νέο κύμα της πανδημίας σε ποσοστό 64% (από 44% τον Ιούνιο), μέτρια απαντά το 18% (πριν από ένα μήνα το ποσοστό έφτανε το 27%) ενώ δήλωσαν πως ανησυχούν λίγο το 11% από 20% που ήταν τον Ιούνιο.
Έλεγχοι και τεστ σε όλους από τα Βαλκάνια
Η έξαρση των κρουσμάτων στις βαλκανικές χώρες και κυρίως στη Σερβία είναι ένα ακόμη ζήτημα που ανησυχεί έντονα την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει οι εξής προτάσεις να πραγματοποιούνται έλεγχοι σε όλους όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στους εποχικούς εργαζόμενους στη χώρα μας και προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες και γίνονται τεστ σε όλους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Είναι ενδεικτικό πως από τα χθεσινά 50 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ τα 24 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου τις χώρας, ενώ άλλα τρία επιβεβαιώθηκαν μετά την προσέλευση των τουριστών στα ιατρεία. Σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων εντοπίζονται στη Βόρεια Ελλάδα. “Τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισροή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορονοϊού στις χώρες των Βαλκανίων. Και αναδιατάξαμε τα δειγματοληπτικά, στοχευμένα τεστ για τον κορονοϊό δίνοντας πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία σε 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας το διάστημα 1 έως 6 Ιούλιου 2020, εντοπίστηκαν 100 θετικά. Δηλαδή, μόλις το 0,3%.