Τη διεύρυνση της άυλης συνταγογράφησης ώστε να συμπεριλαμβάνονται και τα άυλα παραπεμπτικά εξετάσεων ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. “Με τον τρόπο αυτό κάποιος εκτός από το να προμηθευτεί τα φάρμακά του, θα μπορεί να κάνει εξετάσεις χωρίς να επισκεφτεί τον γιατρό”, τόνισε ο υπουργός παρουσιάζοντας την σχετική νομοτεχνική βελτίωση στο νόμο “Επιτάχυνση και απλούστευση της ενίσχυσης οπτικοακουστικών έργων, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις” ο οποίος ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.
Επί των αλλαγών που έρχονται για την εξυπηρέτηση των πολιτών στην επαφή τους με το σύστημα υγείας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περίπου 2 εκατομμύρια συνταγές άυλης συνταγογράφησης. “Αργότερα θα έρθουν κι άλλες αλλαγές, θα έχουμε και ιατρικές γνωματεύσεις με τον ίδιο τρόπο, θα έχουμε και τη δυνατότητα για παράδειγμα άυλων γνωματεύσεων για ταινίες ζαχάρου”, ανέφερε ενδεικτικά.
Νωρίτερα ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας για μια μεγάλη αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά για θέματα υγείας, είπε πως “πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από όλους τους γονείς που τα παιδιά τους κάνουν λογοθεραπεία και εργοθεραπεία, τη συγγνώμη της εκκρεμότητας για όλη την ταλαιπωρία που υπέστησαν. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Καθετί που καταφέρνουμε να κάνουμε ψηφιακά σημαίνει την κατάργηση μιας τεράστιας ουράς αναμονής”.
Δυσκολίες στην ψηφιοποίηση Ταμείων
Ο υπουργός ωστόσο επισήμανε τις δυσκολίες που έχει η ψηφιοποίηση σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, λέγοντας ότι υπάρχουν Ασφαλιστικά Ταμεία που δεν έχουν καθόλου ψηφιακή υποδομή κι αυτό δυσκολεύει τα πράγματα. “Πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση “είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης. “Αντίστοιχες δυσκολίες υπάρχουν και σε ορισμένα ΚΕΠ. Σκεφτήκαμε τρόπους για να λύσουμε το πρόβλημα, π.χ. πώς θα πει ο πολίτης στο ΚΕΠ ‘είμαι εγώ να στείλετε το πιστοποιητικό σε εμένα’. Π.χ. θα μπορούσαμε να φτιάξουμε την θυρίδα του πολίτη κι εκεί να του στείλουν το έγγραφο. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι στο τέλος της ημέρας οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους. Στόχος είναι στο τέλος της 4ετίας να έχουμε ψηφιοποιήσει σχεδόν το σύνολο του Δημοσίου”.