Οι δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».
Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στην οποία, όπως τόνισε, κυριάρχησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Όπως ανέφερε άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίση του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετρατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι μια «πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας».
Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η «προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της».
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.
Όπως τόνισε, οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δε θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, «αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγίας Σοφίας».
Όσον αφορά τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι αυτή μάς κάνει περισσότερο αισιόδοξους για το μέλλον της Ευρώπης.
«Αποδείξαμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιδρά με ένα θετικό τρόπο στις προκλήσεις», επεσήμανε και τόνισε ότι μπορεί η διάρκεια των συζητήσεων να ήταν μακρά, «όμως αυτό που κρατάμε είναι η επιτυχής κατάληξη, η κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση».
Ερωτηθείς δε σχετικά με την οικονομική κρίση από την οποία πριν λίγο καιρό βγήκε η Ελλάδα, επεσήμανε ότι «είναι βέβαιο ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας που θυμάται αυτή την κρίση, αισθάνεται πολύ καλύτερα στην ευρωπαϊκή οικογένεια του σήμερα».
Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έξι μήνες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ επεσήμανε πως η Ευρώπη έχει καλέσει την Τουρκία να τηρήσει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων.
«Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ και τα συμπεράσματα του Βερολίνου για αποκλιμάκωση και επιστροφή στο διάλογο», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
«Μόνο μια λύση λιβυκής ιδιοκτησίας που θα προκύψει από διαπραγματεύσεις μπορεί να είναι βιώσιμη. Η λύση απομακρύνεται όσο διαρκούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Δένδιας και συμπλήρωσε: «Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί για την Ευρώπη, είναι να μετατραπεί η Λιβύη σε μια νέα Συρία».