Και ο χορός των υποσχέσεων καλά κρατεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Κι ενώ η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου υπόσχεται πως το δημόσιο είναι αυτό που θα επιβαρυνθεί με το κόστος των φωτοτυπιών που θα αντικαταστήσουν τα σχολικά εγχειρίδια, οι περισσότεροι γονείς είναι έτοιμοι να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη, ώστε να καλύψουν και αυτό το επιπλέον έξοδο που παρά τις διαβεβαιώσεις θα πέσει στις δικές τους πλάτες.
Η υπόσχεση της υφυπουργού δείχνει να πέφτει στο κενό καθώς στους περισσότερους δήμους της χώρας – έναν ολόκληρο χρόνο μετά της αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 – δεν έχουν συγκροτηθεί ακόμη οι «Καλλικρατικές» σχολικές επιτροπές που είναι αρμόδιες να διαχειριστούν αλλά και να εγκρίνουν το επιπλέον κόστος που θα βαρύνει δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια για την «παραγωγή» εκατομμυρίων φωτοτυπιών.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως τρεις ημέρες πριν τον καθιερωμένο αγιασμό στελέχη του υπουργείου Παιδείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον κονδύλι από τον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλο, το οποίο θα πρέπει άμεσα να διατεθεί στους δήμους για την κάλυψη των έκτακτων σχολικών αναγκών, όπως είναι η αγορά της απαραίτητης ποσότητας χαρτιού που θα καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού όλης της χώρας.
“H φετινή σχολική χρονιά όσον αφορά στα βιβλία των μαθητών είναι η χειρότερη από το 1946, που δεν υπήρχαν βιβλία στα σχολεία”. Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Οργανισμού Έκδοσης Διδακτικών Βιβλίων. Μάλιστα, τόνισε ότι το κόστος των φωτοτυπιών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των βιβλίων, καθώς ένα βιβλίο κοστίζει 0,80 λεπτά, ενώ 40 σελίδες φωτοτυπιών κοστίζουν 4 ευρώ.
Και αν από πλευράς υπουργείου υπολογίζεται ότι το κόστος του φωτοτυπικού χαρτιού για ένα γυμνάσιο 300 μαθητών είναι 300 ευρώ για το πρώτο δεκαήμερο όπως αποκάλυψε στο protothema.gr διευθυντής δημοτικού σχολείου «για να έχει κάποιο υλικό ο μαθητής χρειάζεται 50 σελίδες ανά μάθημα. Εάν υπολογίσουμε πως κάθε μαθητής κατά μέσο όρο παρακολουθεί δέκα μαθήματα αυτό σημαίνει πως πρέπει το σχολείο να εφοδιάσει ένα μαθητή με 500 σελίδες. Εάν τώρα ένα σχολείο έχει 100 μαθητές, αυτό σημαίνει πως πρέπει να εκτυπωθούν 50.000 φωτοτυπίες! Οι αριθμοί αυτοί είναι εξωπραγματικοί. Υπολογίσαμε επιπλέον πως για να βγουν αυτές οι σελίδες πρέπει το φωτοτυπικό μηχάνημα να λειτουργεί σε οχτάωρη βάση. Για να βγουν όλες αυτές οι σελίδες χρειάζονται 20 ολόκληρες ημέρες».
Σύμφωνα μάλιστα με τους εκπαιδευτικούς, στα περισσότερα σχολεία τα φωτοτυπικά μηχανήματα δεν είναι επαγγελματικά και εκφράζονται ανησυχίες αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις χιλιάδων μαθητών.
Το πιο μεγάλο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ στις νησιωτικές και τις παραμεθόριες περιοχές το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο, καθώς εκεί υπάρχει κάλυψη βιβλίων σε ποσοστό 70 με 80% των τίτλων. Οι εργαζόμενοι, διά του προέδρου τους, ζήτησαν συγνώμη για την κατάσταση και επέρριψαν ευθύνες στα συναρμόδια υπουργεία και κυρίως στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και δευτερευόντως στο Υπουργείο Παιδείας. Ο ΓΓ της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης, ζήτησε την παραίτηση της υπουργού αλλά και όσων εμπλέκονται με τις καθυστερήσεις.