«Αναμέναμε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού θα είχαμε αύξηση κρουσμάτων»
Την ανησυχία του για τα ασυμπτωματικά κρούσματα, αλλά και τη χαλάρωση απέναντι στα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊό εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.
“Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να κρατήσουμε για πάντα τον κόσμο κλεισμένο μέσα στα σπίτια του. Κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια και όλες αυτές τις θυσίες για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την κοινωνία μας, τους επαγγελματίες, τους ανθρώπους του τουρισμού, να επανεκκινήσει η οικονομία.
Αναμέναμε ότι με το άνοιγμα του τουρισμού, με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε κάποια αύξηση κρουσμάτων. Είναι προφανές ότι σε σχέση με άλλες χώρες γύρω μας, είμαστε πολύ χαμηλότερα, γιατί έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα ελέγχου, ιχνηλάτησης, απομόνωσης. Μια πολύ δυνατή ομάδα υπό την Προεδρία της Κυβέρνησης, από το Υπουργείο Υγείας και από διάφορα Υπουργεία που αντιδρά γρήγορα στα επιστημονικά δεδομένα.
Όμως δεν παύει να μας ανησυχεί και να μας απασχολεί, πρώτον γιατί τα κρούσματα που βρίσκουμε τώρα, είναι κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά.
Δεύτερον γιατί υπάρχει μια χαλάρωση, τη βλέπουμε όλοι, την καταλαβαίνω σε ένα βαθμό” είπε.
Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι 4.193. 2.457 έχουν αναρρώσει, 1.040 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.
Αυτή τη στιγμή 494 θεωρούνται ενεργά κρούσματα, 93 νοσηλεύονται, 12 σε ΜΕΘ.
Η μεταρρύθμιση, συμπλήρωσε, που γίνεται στις ΜΕΘ είναι να διαθέτει η χώρα 1.200 κλίνες ΜΕΘ ως το τέλος του χρόνου.
“Είναι πάρα πολύ σημαντικό όχι μόνο για τον κορωνοϊό. Γιατί ένα σύγχρονο σύστημα περίθαλψης χρειάζεται Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εμείς πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όποιον τραυματιστεί και θα κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του, λόγω π.χ. ενός τροχαίου ατυχήματος, να έχει την ευκαιρία να μπει σε μία ΜΕΘ. Και αυτό δυστυχώς, και ντρέπομαι που το λέω, ήταν το μεγαλύτερο “ρουσφέτι” στη Μεταπολίτευση.
Με την υπογραφή του Πρωθυπουργού θα παραδώσουμε αυτές τις 1.200 ΜΕΘ, που θα είναι σύγχρονες, τελευταίας τεχνολογίας, με το κατάλληλο προσωπικό, φτάνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, 12 κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους” υπογράμμισε.
Όσον αφορά το Νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή για την ίδρυση της ΟΔΙΠΥ Α.Ε., αυτή θα είναι μία Ανώνυμη Εταιρεία με κορυφαίους επαγγελματίες αξιολογητές οι οποίοι θα μπαίνουν στα δημόσια Νοσοκομεία και στα ιδιωτικά Νοσοκομεία τα οποία σχετίζονται με τον ΕΟΠΥΥ και θα αξιολογούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.
“Στόχοι μας είναι η στήριξη των ασθενών, καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων,
Ο Οργανισμός αυτός είναι μία μεταρρύθμιση η οποία έλειπε από τη χώρα, την οποία ερχόμαστε να εφαρμόσουμε εν μέσω κορωνοϊού και θα δώσει τη δυνατότητα δίκαια και αντικειμενικά να μπορούμε να αξιολογήσουμε όλες τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχονται υπέρ των ασθενών μας, υπέρ των πολιτών” ανέφερε.