Στην Ελλάδα μεταβαίνει την Τρίτη ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, προκειμένου να έχει μία επιτόπια εικόνα της εκεί κατάστασης της μετανάστευσης, ένα μήνα μετά τη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασύλου & Μετανάστευσης στη Βιέννη, στην οποία ο ίδιος είχε προσκαλέσει δεκάδες υπουργούς και επικεφαλής διεθνών οργανώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από τη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών θα έχει στην Αθήνα συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλίες με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Μετανάστευση ς& Ασύλου Νότη Μηταράκη, ο οποίος συμμετείχε με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο στη Διάσκεψη της Βιέννης στις 22 και 23 Ιουλίου.
“Ακόμα και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση της μετανάστευσης”, δήλωσε στη Βιέννη ο Καρλ Νέχαμερ, ο οποίος στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα αναμένεται να επισκεφθεί την Τρίτη, με τους κκ Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη, την ελληνοτουρκική παραμεθόρια περιοχή του Έβρου -όπου τον περασμένο Μάρτιο η Αυστρία είχε αποστείλει μονάδα των ειδικών δυνάμεων Cobra προς ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων- και στη συνέχεια, μαζί με τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, τη Χίο, όπου, μεταξύ άλλων, θα ενημερωθεί για το έργο της Ακτοφυλακής.
“Ακόμα κι αν ο κορονοϊός έχει απομακρύνει το θέμα της παράνομης μετανάστευσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, εξακολουθεί να είναι μια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενεργά. Τους τελευταίους μήνες ήμουν σε στενή επαφή με τους Έλληνες ομολόγους μου, και τώρα θα σχηματίσουμε μία επί τόπου εικόνα της κατάστασης”, επισήμανε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα των συνομιλιών στην Αθήνα, θα αποτελέσει και η περαιτέρω υποστήριξη της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, στο πλαίσιο της νέας “Πλατφόρμας Συντονισμού Μεταναστευτικής Πολιτικής”, η ίδρυση της οποίας αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη στη Βιέννη, όπου έχει και την έδρα της η νέα Πλατφόρμα. Το έργο της θα επικεντρωθεί στον συντονισμό τεσσάρων βασικών σημείων: συνεργασία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, επιστροφή μεταναστών χωρίς δικαίωμα ασύλου, καταπολέμηση των λαθροδιακινητών και δημιουργία ταχύτερων και αποτελεσματικότερων διαδικασιών ασύλου.