Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Τραμπ με Μητσοτάκη – Ερντογάν και η κίνηση της Μέρκελ
Οι εξελίξεις στην Μεσόγειο και οι τουρκικές προκλήσεις έχουν πλέον προκαλέσει πονοκέφαλο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους πάντες να επιθυμούν την αποφυγή θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Πρώτη κίνηση σε αυτή την προσπάθεια το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε το βράδυ της Τετάρτης διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες τόσο με τον Έλληνα Πρωθυπουργό όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Τραμπ «εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν με τον Τούρκο Πρόεδρο, να αναφέρει ότι η χώρα του επιθυμεί την αποκλιμάκωση αλλά «δεν είναι αυτή που προκαλεί αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ακόμη ότι η Τουρκία έχει αποδείξει με «συγκεκριμένες ενέργειες» ότι θέλει να μειώσει τις εντάσεις και να ξεκινήσει διάλογο για το θέμα.
Έμπειροι διπλωμάτες αποτιμούν θετικά την κίνηση Τραμπ. Η αμερικανική διπλωματία τους τελευταίους μήνες έχει στηρίξει πολλαπλώς τις ελληνικές θέσεις και έχει χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για τις προκλήσεις της Άγκυρας. Πολλοί είχαν αμφισβητήσει αν την ίδια άποψη έχει και ο Λευκός Οίκος, λόγω των θετικών αναφορών που έχει κάνει ο Τραμπ στην προσωπική σχέση που διατηρεί με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η χθεσινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να στείλει μήνυμα πως ακούει τις ελληνικές θέσεις, ενώ εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και η αστάθεια που δημιουργεί έχουν πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.
Νέα προσπάθεια από το Βερολίνο
Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Βερολίνου για έναρξη διαλόγου οδεύει προς ναυάγιο, οι πληροφορίες από τη γερμανική πρωτεύουσα θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να έχει αύριο, Παρασκευή, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση.
Σήμερα η λίστα των κυρώσεων
Παράλληλα, σήμερα αρχίζει το διήμερο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Ζοζέπ Μπορέλ έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει τη λίστα των μέτρων που αφορούν την Τουρκία.
Εκεί ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αναμένεται να παρουσιάσει τη λίστα κυρώσεων για την Τουρκία και να γίνει αναλυτική συζήτηση για τις εξελίξεις στην περιοχή και την προκλητικότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα προσδοκά σε κυρώσεις που θα καταστήσουν σαφές ότι εάν η τουρκική παραβατικότητα συνεχιστεί, θα επιφέρει συνέπειες. «Κυρώσεις που θα δαγκώνουν», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σκιαγραφώντας την ελληνική επιδίωξη. Δεν αναμένεται πάντως λήψη αποφάσεων, καθότι πρόκειται για άτυπο Συμβούλιο και όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.