Για αποφάσεις που θα παρθούν χωρίς να υπολογιστεί το πολιτικό κόστος κι με κάθε αυταπάρνηση από την πλευρά της κυβέρνησης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ξεκινώντας την ομιλία του στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη σιγουριά ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει να βγει από την κρίση ενώ ζήτησε συστράτευση όλων των πολιτών σε αυτή την προσπάθεια, και απευθύνθηκε στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και στα κόμματα.
Σχετικά με εκείνους που κάνουν λόγο για ελληνική χρεοκοπία ο πρωθυπουργός τους απάντησε «Αυτοί που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το ευρώ να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη. Αυτοί που ελπίζουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις, την γη και την εργατική της δύναμη να βρουν μπροστά τους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα» ενώ πρόσθεσε ότι «Όσοι εύχονται την καταστροφή ώστε να διασωθούν, οι ίδιοι που έχουν λεηλατήσει τον δημόσιο πλούτο, αυτοί που έχουν κατακλέψει τις επιχειρήσεις τους, αυτοί που έχουν ρημάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, όσοι επένδυσαν στο άρρωστο χθες να βρουν απέναντί τους όλους μας που προσβλέπουμε σε ένα καλύτερο αύριο».
Ποια είναι τα κύρια σημεία της ομιλίας:
Όχι άλλη καθυστέρηση
Κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ σημειώνοντας πως «όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει την Ελλάδα «να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα, θεσμικά, πολιτικού λαϊκισμού ή άλλα που υπάρχουν στην Ευρώπη».
«Πήραμε απόφαση να δώσουμε μάχη για να αποφύγουμε μια καταστροφή για τη χώρα και τον πολίτη, τη χρεοκοπία, να μείνουμε στο ευρώ και αυτό σήμαινε και σημαίνει δύσκολες αποφάσεις. Σήμαινε και σημαίνει αναγκαίες θυσίες, με δικαιοσύνη ναι, αλλά πάντως θυσίες», πρόσθεσε.
Ο λαός
Ο λαός μας δοκιμάζεται. Άνθρωποι του μεσαίου και του χαμηλού εισοδήματος που πληρώνουν τους φόρους τους δοκιμάζονται σκληρά. Ξέρω κλείνουν επιχειρήσεις, χάνονται δουλειές και όλοι ρωτούν αν υπάρχει ελπίδα. Τους απαντώ πως ναι υπάρχει.
Η έξοδος από την κρίση θέλει κόπο και θυσίες. Και οι θυσίες φέρνουν ανάπτυξη»
Εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου
Η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός.
Ήλιος
Με το σχέδιο «Ήλιος» κάνουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα παραγωγός ηλιακής ενέργειας που θα εξαχθεί στην Βόρεια Ευρώπη. Ήδη ενδιαφέρεται η Γερμανία και προσβλέπουμε σε επενδύσεις άνω των 20 δις ευρώ που θα προσφέρουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Προχωράμε σύντομα και με τα πρώτα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Με αποκρατικοποιήσεις στην ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ φέρνουμε νέα κεφάλαια και τεχνογνωσία.
Μπορεί το περιβάλλον μας να είναι και αναπτυξιακό πλεονέκτημά;
Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα που περνά.
Έχουμε ολοκληρώσει – για πρώτη φορά – στη χώρα την κατάρτιση των πρώτων δασικών χαρτών.
Οι προστατευόμενες περιοχές: για πρώτη φορά έχουν χαρτογραφηθεί.
Επιταχύνουμε με κάθε μέσο το Κτηματολόγιο, τα χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια. Η έλλειψη των παραπάνω – εμπόδιο για την ανάπτυξη και ευκαιρία για αυθαιρεσία.
Έχουμε δρομολογήσει μεγάλες παρεμβάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα. Για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Μείωση του ελλείμματος
Στην συνέχεια πρωθυπουργός τόνισε πως το 2010 η χώρα μας πέτυχε μεγάλη μείωση του ελλείμματος και πως το πετύχαμε με περιορισμό της σπατάλης. «Το 2010 πετύχαμε τη μείωση ελλείμματος από τα 36,6 δις στα 24 δις. Η μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος στην Ευρωζώνη. Το πετύχαμε περισσότερο με την μείωση των δαπανών απ’ό,τι με την αύξηση των φόρων.
Δέκα δις ευρώ μειώθηκαν οι πρωτογενείς δαπάνες δηλαδή τα έξοδα του κράτους. Και αυτό έγινε κυρίως με περιορισμό της σπατάλης, με τα 3 από τα 10 δις να αφορούν μισθούς και συντάξεις και τα 7 δις ευρώ άλλες δαπάνες. Ο αγώνας δεν τελείωσε. Ούτε θα ισχυριστώ ότι δεν έχουμε περιθώρια να διορθώσουμε λάθη. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.
Αλλά είμαστε στο σωστό δρόμο. Όχι μόνο για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και για μια ανάπτυξη που θα μας επιτρέψει να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις».
Ποιότητα και ανταγωνισμός
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα για το αν μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα ταυτισμένη με την ποιότητα, ανταγωνιστική;
«Ασφαλώς, μπορούμε. Ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαγωγές μας αυξήθηκαν κατά 40% . Και αυτό έγινε ακριβώς επειδή δουλέψαμε μαζί, κυβέρνηση και εξαγωγείς. Στον Τουρισμό, ανοίξαμε νέες αγορές και αγωνιζόμαστε φέτος να καταρρίψουμε κάθε περασμένο», αμέσως μετά αναφέρθηκε στην πράσινη ενέργεια.
«Η πράσινη ενέργεια γίνεται πράξη. Από 1.500 ΜW σε πράσινη ενέργεια στο τέλος του 2009 φέτος θα φτάσουμε στα 2500 ΜW».
Η συνεργασία φορέων και το πελατειακό σύστημα
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνέχεια στάθηκε στην συνεργασία των φορέων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομίας.
«Μπορούμε να απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου από τα εμπόδια; Να πετύχουμε ένα φιλικό επενδυτικό κλίμα;
Ασφαλώς και μπορούμε. Κυβέρνηση, δημιουργικοί επιχειρηματίες και φορείς δουλεύοντας μαζί! Οι επιχειρήσεις ιδρύονται πλέον σε μια μέρα.
Με τη προσπάθεια πολλών υπουργείων, απλοποιήσαμε δραστικά τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Αλλάζουμε τον τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Και για το κοινό συμφέρον θα ολοκληρώσουμε χωρίς καμία δεύτερη σκέψη το άνοιγμα σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, η χώρα μας κερδίζει έως και 14 θέσεις, μεταξύ των 30 χωρών μελών του οργανισμού, στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μόνο στο δείκτη που μετρά τη διαφάνεια και την απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος, η χώρα μας βρέθηκε από την 23η στην 9η θέση, χάρη στις Υπηρεσίες Μιας Στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων», ενώ ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως όλα τα προηγούμενα χρόνια η οικονομία της Ελλάδας ήταν δέσμια ενός πελατειακού συστήματος. «Η αλήθεια είναι ότι η οικονομία μας ήταν αιχμάλωτη ενός κρατικοδίαιτου και πελατειακού συστήματος. Με αγορές και ένα κράτος που τα είχαν διπλοκλειδωμένα από κάθε λογής συμφέροντα.
Για αποκρατικοποιήσεις
«Σπάμε εμπόδια, απελευθερώνουμε και αξιοποιούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το δικό μας πλούτο. Οι δυναμικές αποκρατικοποιήσεις, θα δημιουργήσουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες. Οι αποκρατικοποιήσεις, δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο να μειώσουμε το χρέος μας. Αποτελούν βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Εργαλείο δημιουργίας νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, οι οποίες δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα συμβάλλουν στη δημιουργία νέου πλούτου για τη χώρα.
Ώστε το κράτος πια να χρηματοδοτεί τις υποδομές για τις ανάγκες του πολίτη και όχι να παίζει το ρόλο του επιχειρηματία εκεί που δεν χρειάζεται. Κάνουμε στροφή παντού, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά μας.
ΑΣΕΠ και Καλλικράτης
«Μπορούμε να φτιάξουμε Κράτος για τον πολίτη; Ασφαλώς, είναι η ιστορική μας πρόκληση. Οι αλλαγές όμως θέλουν χρόνο και γίνονται τώρα!
Με τον Καλλικράτη, την εφαρμογή του ΑΣΕΠ παντού την ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο, τη διαύγεια, τους πρώτους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς ειδικά στην υγεία που το κόστος προμηθειών έφτασε να μειώνεται στο ένα έκτο του παλιού κόστους
την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (με τεράστια εξοικονόμηση)
Πετύχαμε ήδη δραστικές περικοπές στη δαπάνη φαρμάκων, μειώνοντας παράλληλα τις τιμές των φαρμάκων».
Οι συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου
«Αναδιοργάνωση των κρατικών ΜΜΕ όπου αναβαθμίζεται παράλληλα ο ρόλος της Θες/νίκης Ο δημόσιος υπάλληλος γίνεται υπάλληλος του ενιαίου κράτους και όχι σε επιμέρους υπουργεία ή οργανισμούς, ώστε ευέλικτα να μπορεί να αξιοποιείται από τη μία υπηρεσία στην άλλη. Νέο πειθαρχικό δίκαιο στο δημόσιο για να πάψει η ατιμωρησία. Ενιαίο μισθολόγιο για ίση αμοιβή για ίση εργασία. Σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων».
Για ανεργία
«Θα διατεθούν πάνω από 3,5 δις ευρώ για νέους ανέργους και άτομα με αναπηρία, γυναίκες για δεύτερη ευκαιρία, με ουσιαστικά προγράμματα που παρέχουν δυνατότητες σε όλους».
Μεγαλοοφειλέτες
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μια Ελλάδα με πολίτες δύο ταχυτήτων.
Και πριν μερικές μέρες κάναμε ένα ακόμα βήμα, ένα βήμα που καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν είχε αποτολμήσει.
Δώσαμε στη δημοσιότητα τους καταλόγους των μεγαλοοφειλετών του Ελληνικού Δημοσίου.
Σε μια εποχή που όλοι δοκιμάζονται σκληρά, δεν θα τους ανεχθούμε.
Θα ακολουθήσει σύντομα η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών φυσικών προσώπων.
Δεν μπορεί σήμερα να πληρώνουν τους φόρους τους οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και κάποιοι άλλοι να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, να φοροδιαφεύγουν και να μένουν στο απυρόβλητο».
«Το κράτος στηρίζει το πιστωτικό σύστημα»
«Θα πρέπει όμως και οι τραπεζίτες να στηρίξουν οι ίδιοι τις τράπεζες τους.
Απόφασή μου είναι, όποια τράπεζα χρειασθεί κεφαλαιακή ενίσχυση από το κράτος, να τη λάβει μέσα από κοινές μετοχές , ώστε το κέρδος της διάσωσής της να πάει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα και στον Έλληνα φορολογούμενο.
Ζητώ από τους επιχειρηματίες της χώρας να πιστέψουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Να απαντήσουν με το δικό τους παράδειγμα σε όσους βγάζουν τα λεφτά τους έξω από την χώρα μας.
Ζητώ από όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώνουν τους φόρους τους.
Και να μην δικαιολογούν όσους κλέβουν φόρους και εισφορές, φτωχαίνοντας το κράτος και κερδίζοντας αθέμιτα απέναντι στους έντιμους συναδέλφους τους.
Ζητώ από τους φύλακες στα μουσεία, από τους ιδιοκτήτες ταξί, από τους υπαλλήλους στα λιμάνια μας, να καταλάβουν ότι είναι κάτι πέρα από απλοί εργαζόμενοι. Είναι το πρόσωπο της χώρας μας.
Ζητώ από τους αγρότες μας να στραφούν στην παραγωγική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής.
Να στραφούν προς τα έξω, να αναζητήσουν νέες αγορές για τα προϊόντα μας.
Ζητώ από τους δημοσίους υπαλλήλους να σταθούν δίπλα στον πολίτη, να σκύψουν πάνω από κάθε υπόθεση που χειρίζονται και να δημιουργήσουμε έναν νέο πολιτισμό εξυπηρέτησης που δε θα βασίζεται μόνο σε νόμους ή τον φόβο, αλλά κυρίως στη διάθεση για δουλειά και προσφορά».
Ο μοχλός της μεταρρύθμισης
Τιμώ τους έντιμους, ικανούς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους. Είναι πολλοί και εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες. Εσείς είστε ο μοχλός της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Οι υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας μας, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία της, θέλει η Ελλάδα να αλλάξει. Να γίνει δίκαιη και να γίνει παραγωγική.
Ζητώ από όλα τα πολιτικά κόμματα να σταθούν υπεύθυνα απέναντι σ’ αυτή την αγωνία των πολιτών.
Να διδαχθούν από την ιστορία μας, τα λάθη μας, να δημιουργήσουμε ένα καινούριο και υγιές πολιτικό σύστημα στη χώρα.
Δεν κάνω εγώ έκκληση. Έκκληση κάνει η πατρίδα!