Η Τζένη Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συντήρησης, Μαρία Μερτζάνη, μαζί με την Έφορο Αργολίδας, Άλκηστη Παπαδημητρίου, περιήλθαν όλο τον αρχαιολογικό χώρο και διενήργησαν ενδελεχή και πολύωρη αυτοψία σήμερα το πρωί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο: «Η κανονικότητα επανήλθε στις Μυκήνες», μετά την αυτοψία η κ. Βελένη δήλωσε τα εξής: «Μετά από την αυτοψία που διενεργήσαμε σήμερα, διαπίστωσα ότι έγινε η λιγότερη δυνατή φθορά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Ευτυχώς, δεν έχουν πάθει βλάβη τα οικοδομικά κατάλοιπα, πράγμα το οποίο πιστοποίησε και η παρουσία της διευθύντριας Συντήρησης κ. Μαρίας Μερτζάνη. Τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα και μπορεί ο χώρος στο επόμενο χρονικό διάστημα να αποκατασταθεί. Τονίζω την πρόνοια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας να αποψιλώνει τον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μη παραμονή επί μακρόν της φωτιάς, η οποία διήλθε με μεγάλη ταχύτητα. Πολύ σύντομα η Εφορεία θα αποκαταστήσει, με τους δικούς της συντηρητές και εργατοτεχνίτες, αλλά και με τη βοήθεια των κεντρικών υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, τον χώρο. Θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία με τον Δήμο, ώστε να υπάρξει σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης».
Από τη μεριά της, η κ. Μερτζάνη δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για την καλύτερη δυνατή εκδοχή. Αυτό οφείλεται στη εξαιρετική δουλειά από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Η συστηματική αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτήρια. Μόνο σε ένα μικρό σημείο -της τάξης των 4 τετραγωνικών- εντοπίζεται ένα πρόβλημα, αλλά η κατάστασή του είναι διαχειρίσιμη. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του μνημείου, η φωτιά πέρασε αλλά δεν προκάλεσε βλάβες στους λίθους. Εντοπίζεται μια μικρή χρωματική αλλοίωση σε ορισμένα σημεία, στον φυσικό βράχο, όχι σε δομικούς λίθους η οποία είναι επίσης αναστρέψιμη. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή και απολύτως διαχειρίσιμη».
Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «ως τις 16:00 η ώρα είχαν επισκεφθεί τον χώρο 240 επισκέπτες, με αναλογία περίπου 80 Έλληνες και 160 ξένοι. Διατύπωναν όλοι την ικανοποίησή τους ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος και ότι το Μουσείο παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον».