Σε πολύ ρηχά νερά κινήθηκε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου. Όσοι περίμεναν να βγάλουν κάποια είδηση δεν τα κατάφεραν, καθώς όταν στρίμωχναν στα σχοινιά τον κ. Παπανδρέου είτε απαντούσε διπλωματικά χωρίς ουσία, είτε έδινε το λόγο στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλο.
Ωστόσο νέα σενάρια φουντώνει ή όχι καλά διατυπωμένη διπλωματική του απάντηση σε πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.
Σχετικά με το εάν είναι εξασφαλισμένη η καταβολή συντάξεων και μισθών για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο απάντησε ο κ. Παπαπνδρέου με μάλλον αδέξιο τρόπο τονίζοντας ότι αυτή ακριβώς είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης και αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει να καταβάλλεται.
Επέμενε πάρα πολύ στο ότι δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε εκλογές, αλλά και στο ότι δεν συναινεί η Νέα Δημοκρατία στις πολιτικές που χαράζει η Κυβέρνηση.
Εντύπωση προκάλεσε η (πολλές φορές) έμμεση αναφορά στην Κυβέρνηση Καραμανλή καταλογίζοντας της ευθύνες.
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το περιθώριο επιβολής νέων μέτρων το επόμενο χρονικό διάστημα..
Στην ερώτηση εάν εκείνος ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δεν απάντησε ξεκάθαρα καθώς είπε πως δεν τον ενδιαφέρει η θέση του.
Ταυτόχρονα είπε θα συνεχίσει το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.
Τόνισε πως σκοπός του είναι η θεμελίωση και η εφαρμογή των αποφάσεων που πάρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο.
Παραδέχτηκε για ακόμη μια φορά πως ο μεγάλος ασθενής που παρασύρει την ανάπτυξη ο δημοσιονομικός τρόπος λειτουργίας του κράτους.
Σε ερώτηση για τα συνεχή φορολογικά μέτρα επισήμανε πως προσπαθεί να αλλάξει το φορολογικό χάρτη και να μεταφέρει το βάρος από τις μικρομεσαίες στις πιο πλούσιες τάξεις, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν θα γίνουν μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο.
Ωστόσο ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η κρίση αυτή είναι η μεγάλη μας ευκαιρία να αλλάξουμε όλοι μαζί την Ελλάδα.
Να σημειωθεί πως δεν δέχτηκε πολλά ερωτήματα όταν η δημοσιογραφική πίεση είχε γίνει ασφυκτική με πρόσχημα ότι ταλαιπώρησε τους δημοσιογράφους λόγω της μεγάλης αναμονής τους, για τη συνέντευξη Τύπου επειδή επεξεργάζονταν τα νέα φορολογικά μέτρα στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο και καθυστέρησε 4 ώρες.
Ωστόσο στην αίθουσα φάνηκε η δυσφορία πολλών πολιτικών συντακτών για την απότομη φραγή της Συνέντευξης.
Για χρεωκοπία
Αναφερόμενος στα σενάρια περί επικείμενης χρεοκοπίας της χώρας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε πως «πρέπει να τηρήσουμε τους στόχους, αν δεν τους τηρήσουμε όλη αυτή η φημολογία θα φουντώσει…
Η συμφωνία του Ιουλίου δεν θα υπήρχε αν η Βουλή δεν είχε ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο». «Οι 2 μήνες μπροστά είναι δύσκολοι» σχολίασε για να προσθέσει ότι «θα ‘κλειδώσουμε’ τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου» ώστε να σταματήσουν σταδιακά οι συζητήσεις περί χρεοκοπίας.
«Σε κατάσταση πολέμου»
Σε κατάσταση που είναι όμοια με εκείνη του πολέμου βρίσκεται η χώρα, δήλωσε με δραματικό τρόπο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Θεσσαλονίκη.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχείς ανακοινώσεις μέτρων, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εάν η χώρα ήταν σε πόλεμο, δεν θα ζητούσαμε από τους Έλληνες χρήματα για όπλα;. Η κατάσταση της χώρας είναι όμοια με πόλεμο»..
Και άλλα μέτρα;
Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθάρισε, απαντώντας επίσης σε δημοσιογραφική ερώτηση, ότι «αν δεν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, θα υπάρχουν πάντα διορθωτικές κινήσεις».
Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη να καταβληθεί μια επιπλέον προσπάθεια που θα μας βοηθήσει να τηρήσουμε τα όσα έχουμε αποφασίσει προκειμένου να φέρουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παγκοσμίως.
Οι θυσίες των Ελλήνων
Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι οι θυσίες των Ελλήνων πιάνουν τόπο και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθούμε.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη σημασία της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων στον προϋπολογισμό αλλά και δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές που απαιτούνται.
Για εκλογές και αιχμές στον…Καραμανλή
Όπως ήταν φυσικό πολλοί από τους πολιτικούς συντάκτες κάνανε ερωτήματα που στρεφόντουσαν γύρω από τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός σε κάθε ευκαιρία που του δινόταν αρνιόταν τον ενδεχόμενο αυτό, ενώ πέταξε πολλά καρφιά προς την κυβέρνηση Καραμανλή την οποία και διαδέχτηκε.
Μάλιστα τόνισε πως δεν θα φυγομαχήσει και ο ελληνικός λαός θέλει μια κυβέρνηση για να μάχεται .«Δεν φυγομαχούμε όπως άλλοι. Ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, μια κυβέρνηση που μάχεται. Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Του χρόνου θα είμαστε σε πολύ καλή βάση πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη. Βεβαίως υπάρχουν αστοχίες.
Δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση, χωρίς την συμμετοχή όλων, να συνεχίσει. Αγώνας πατριωτικός για να σταθεροποιηθεί η χώρα. Παρόμοια η κατάσταση με τον πόλεμο, να πάρουμε όπλα, να τα ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό»
Για συναίνεση με Νέα Δημοκρατία
Σε ότι αφορά το θέμα με την συναίνεση με τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε πως είναι ανοιχτός σε συγκυβέρνηση και όχι σε εκλογές. Είπε χαρακτηριστικά, «Εγώ δοκίμασα τη συναίνεση, προφανώς η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί την προηγούμενη κυβέρνηση, μακάρι αυτό να αλλάξει, αλλά δεν μιλάμε για συγκυβέρνηση, όχι για εκλογές. Είναι ώρα της μάχης».
Μάλιστα σε επόμενη ερώτηση που του τέθηκε για τη φοροδιαφυγή επανέφερε έμμεσα την πρόταση του για συναίνεση. «Έχουμε το εθνικό κεφάλαιο να προχωρήσουμε. Θα προχωρήσουμε, θα χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελλειμμάτων. Είμαστε οι φταίχτες εμείς, ενός συστήματος που μας μεγάλωσε με αυτή την λογική.
Με την προσπάθεια που κάνουμε με το φορολογικό σύστημα, θα έχουμε συναινέσεις. Είχα πει στη Νέα Δημοκρατία να πάμε μαζί, να συζητήσουμε με τους εταίρους μας, ένα φορολογικό σύστημα, διαφορετικό, θα μειώνει συντελεστές, θα είναι πιο δίκαιο, θα είναι εφαρμόσιμο. Αλλά να πούμε ελληνικό λαό, προϋπόθεση είναι να το τηρήσουμε όλοι, όχι να μας πυροβολήσουν στη συνέχεια από τα άλλα κόμματα. Αυτό θέλει να πετύχει ο αντιπρόεδρος, με το νέο σύστημα που προωθεί στην φορολογία».
“Να δίωξουμε την τρόικα αύριο;”
Υπεραμύνθηκε των μέτρων του που απέτρεψαν την στάση πληρωμών, αλλά και για την παρουσία της τρόικας. Σε ερώτηση που του τέθηκε ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπογραμμίσει, «παύση πληρωμών, φανταστείτε να υπήρχε. Παλέψαμε να μην υπήρχε, έχουμε ελλείμματα. Όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, θα πληρώνουμε τα έξοδά μας. Αυτό είναι σημαντικό. Αφήστε την τρόικα. Δεν θέλετε να σταθούμε στα πόδια μας;
Να την διώξουμε την τρόικα, αύριο! Αυτή είναι η λύση; Διαπραγματευόμαστε κάθε ημέρα. Η τρόικα θέλει να αποτύχει η Ελλάδα; Αυτή είναι που μας δημιούργησε τα προβλήματα που έχουμε στην Παιδεία, την Υγεία κοκ;
Η Γερμανία έχει τα προβλήματά της. Μπορεί να λέμε ότι φταίει, έχω πει πως πρέπει να πάμε στο ευρωομόλογο, τώρα συζητείται. Όσο έχουμε ελλείμματα ανεβαίνει το χρέος. Λένε να σου πληρώσουμε το προηγούμενο χρέος. Από εδώ και πέρα όμως, μας λένε να μειώσετε το έλλειμμα. Εμείς έχουμε ευθύνη να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Και έχουμε κόστος», είπε ενώ στην συνέχεια της απάντησης του έδωσε περίτεχνα μήνυμα προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τους ιδιοκτήτες ταξί,
«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, είχε δύο χρόνια ακόμα θεωρητικώς στην εξουσία. Φυγομάχησε όμως. Νομίζετε πως θα λυθεί το πρόβλημα εάν αύριο φύγει αυτή η κυβέρνηση; Καταλαβαίνω τους πολίτες, συμμερίζομαι, ότι θίγεται ο καθένας. Όμως υπηρετούμε το κοινό συμφέρον όλων, όχι το συμφέρον π.χ. του ταξιτζή. Ας φύγουμε από το μικρόκοσμό μας, το κλειστό χώρο των δικών μας μικρών συμφερόντων. Καμία συνταγή δεν είναι εύκολη, όμως είμαστε σε σωστό δρόμο και θα τα καταφέρουμε».
Πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και απολύσεις
«Το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο» εκτίμησε και έκανε λόγο για μια «δύσκολη αλλά μικρή προσπάθεια» που πρέπει να γίνει προκειμένου να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2012.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αλλαγές στο Δημόσιο, δήλωσε πως «ούτε μαζικές απολύσεις γίνονται ούτε θα γίνουν, ούτε στο μισό πάει ο μισθός όλων των δημοσίων υπαλλήλων».
Κατά τον ίδιο η κυβέρνησή του έχει μειώσει κατά 100.000 τις θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ ερωτηθείς για το αν η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο Σύνταγμα δήλωσε πως κατά την αναθεώρηση «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού ως προς το τι θα συζητήσουμε».
Για την Κυβερνητική του Ομάδα
Ο πρωθυπουργός πιάστηκε από σχόλιο δημοσιογράφου που έκανε λόγο για σαθρό βουλευτικό σύστημα. Διόρθωσε κατά την δική του άποψη το σχόλιο αυτό και άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για την Κυβερνητική του Ομάδα, προσπαθώντας να καταρρίψει τις φήμες που κάνουν λόγο για άγριους καβγάδες στα υπουργικά συμβούλια, όπως αυτό το άτυπο που έγινε πριν την Συνέντευξη Τύπου.
«Σαθρό δεν είναι το Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές ψηφίζονται από τον ελληνικό λαό. Είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι.
Οι βουλευτές εκφράζουν αγωνίες. Η δική μας Κ.Ο. ξεπέρασε τον εαυτό της. Να ξεπεράσει τις προσωρινές ψηφοθηρικές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον, το οικονομικό συμφέρον της χώρας.
Επιτέλους, κάποια Κ.Ο. θα έπρεπε να το κάνει. Όλοι μας θα θιγεί από μια πλευρά, αλλά κερδίσουμε ένα κοινό συμφέρον. Εάν φτιάξουμε κράτος σωστό, όλοι θα είμαστε καλύτεροι.»