«Είναι πασιφανής η ευθύνη της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κατάσταση στην Μόρια. Η εμμονή στην αποτροπή, την κράτηση και τη μη αποσυμφόρηση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή που υπέστησαν οι ήδη κυνηγημένοι πρόσφυγες της Λέσβου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως αναφέρει, η Κυβέρνηση επέλεξε εδώ και έναν χρόνο να μην αξιοποιεί τις θεσμικές και δημόσιες παρεμβάσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού εν γένει, αλλά και αυτές του τελευταίου διαστήματος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης στις δομές φιλοξενίας εμπαίζοντας και τις τοπικές κοινωνίες.
Ζητάμε λοιπόν άμεσα, εντός των επόμενων ωρών, να βρεθούν αποτελεσματικές και αξιοπρεπείς λύσεις για τη στέγαση, τη σίτιση και την υγειονομική κάλυψηκαι θωράκιση όσων βρέθηκαν στο δρόμο λόγω της πυρκαγιάς. Ζητάμε επίσης την διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής απέναντι σε φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και επιθέσεων που μπορεί να εκδηλωθούν. Οι άμεσες παρεμβάσεις αυτές είναι κομβικές για την προστασία και την ασφάλεια των αιτούντων άσυλο αλλά και για την τοπική κοινωνία που έχει δείξει την αλληλεγγύη της τα προηγούμενα χρόνια και είδε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη τις συνθήκες να επιδεινώνονται για όλους.
Παράλληλα, σταθερά και με σχέδιο πρέπει να προχωρήσει η ουσιαστική αποσυμφόρηση των ΚΥΤ των νησιών με οργανωμένες μετακινήσεις πληθυσμών προς την ενδοχώρα, σε χώρους φιλοξενίας με επαρκείς και ανθρώπινες συνθήκες και όχι στις πλατείες της Αθήνας και σε κέντρα κράτησης, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.
Πρέπει επίσης, με άμεση προτεραιότητα στις ανοιχτές δομές των νησιών, να εξασφαλίσει μείωση των διαμενόντων με αποσυμφόρηση, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και επιτάχυνση των διαδικασιών –χωρίς εκπτώσεις στη διαδικασία ασύλου-, μακριά από την ιδεοληψία των κλειστών δομών που δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις για πρόσφυγες και τοπικές κοινωνίες, παραβιάζουν ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα επιβαρύνοντας τους πολίτες, και μάλιστα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Τέλος, θα πρέπει η Κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει πως πρέπει να αποτάξει το ρόλο της ασπίδας της Ευρώπης που καθιστά τη χώρα αποθήκη ψυχών. Να διεκδικήσει σθεναρά και να απαιτήσει, με όλα τα μέσα που διαθέτει ως κράτος-μέλος της ΕΕ, να αναλάβει η Ευρώπη τις ευθύνες που της αναλογούν. Όχι σε επίπεδο ευχολογίων και διακηρύξεων, αλλά με συγκρούσεις και συμμαχίες για πολιτικές ουσιαστικής αλληλεγγύης. Μηχανισμό Υποχρεωτικού Επιμερισμού του πληθυσμού σε όλες τις χώρες, Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και φυσικά καταπολέμηση των αιτιών που γεννούν την προσφυγιά και την μετανάστευση με ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από πολέμους, φτώχεια και αυταρχισμό».