Η νέα φορολογική επιδρομή σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα, επισημαίνει η ΝΔ ,τονίζοντας ότι από το 2009 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει επιβάλει έξι «χαράτσια» στα ακίνητα. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ σε δήλωση του επαναλαμβάνει ότι για το κόμμα του «η στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης».
«Η κυβέρνηση ανακοίνωνε, χθες, το έκτο κατά σειρά χαράτσι στα ακίνητα, μέσα στους τελευταίους 20 μήνες. Δηλαδή σχεδόν ένα χαράτσι κάθε τρεις μήνες.
Θυμίζουμε ότι από το 2009 έως σήμερα:
1. Επέβαλε έκτακτη εισφορά στα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ.
2. Επανέφερε το φόρο μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8-10% επί της αξίας τους.
3. Αύξησε τους συντελεστές του φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, από 0-1% στο 0-2%.
4. Επέβαλε από το 2010 και αύξησε σημαντικά από φέτος τεκμήριο διαβίωσης για όλες τις κατοικίες σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές.
5. Μείωσε, φέτος, το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 στις 200.000 ευρώ.
6. Επέβαλε, χθες, νέο έκτακτο φόρο 0,5 έως 10 ευρώ ανά τετραγωνικό σε όλα τα κτίρια.
Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο:
Η κυβέρνηση, αιχμάλωτη σε μια λανθασμένη συνταγή και ανίκανη να πιάσει τους στόχους που βάζει, επιμένει σε μια φορολογική επιδρομή, που σκοτώνει την οικοδομική δραστηριότητα στην οποία δραστηριοποιούνται δεκάδες επαγγέλματα. Βαθαίνει, ταυτόχρονα, την ύφεση, παγώνει την αγορά και αυξάνει την ανεργία.
Το νέο χαράτσι επιβεβαιώνει την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, διαψεύδει τις διαβεβαιώσεις της πως δεν θα υπάρξουν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και διαλύει τα τελευταία υπολείμματα της αξιοπιστίας της.
Η Νέα Δημοκρατία επαναλαμβάνει ότι η στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί βασικό εργαλείο ανάσας στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της απασχόλησης. Προτείναμε και προτείνουμε, πέρα από την αναστολή του “πόθεν έσχες” για την απόκτηση κατοικίας -που υιοθέτησε η κυβέρνηση- συγκεκριμένα μέτρα, όπως:
– Καμία νέα αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
– Επιδότηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες του επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας.
– Φορολογικά κίνητρα για τα νεόδμητα κτίρια, όπως έκανε η Ισπανία.
– Μείωση του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, ώστε, επιτέλους, να ξαναζωντανέψει η οικοδομή, που πεθαίνει.
– Κατάργηση αντιφατικών διατάξεων που αναιρούν την αναστολή του “πόθεν έσχες” για την απόκτηση κατοικίας».