Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική
Νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άγκυρα και τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Νότου.
Με τη στήριξη των επτά ηγετών στις θέσεις της χώρας μας να αποτυπώνεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, εκ νέου, τη φράση-κλειδί “τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων”. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι η Άγκυρα, με την κλιμάκωση της έντασης, την προκλητική συμπεριφορά και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου, απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. “Τα συμπεράσματα στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είναι συμπεράσματα που δείχνουν το δρόμο. Εάν η Τουρκία θέλει ειλικρινή διάλογο, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη. Να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες. Να δείξει πειστικά δείγματα ότι σέβεται τους κανόνες”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα αποτραπεί η προσπάθεια της Άγκυρας να διχάσει την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε τις δηλώσεις του, λέγοντας ότι ενημέρωσε τους ηγέτες του Νότου για τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια. Ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για την έμπρακτη συμπαράσταση στην Ελλάδα. Οπως ενημέρωσε, η πρώτη μέριμνα της Ελλάδος ήταν η μεταφορά ανηλίκων από το νησί και ευχαρίστησε τους Μέρκελ και Μακρόν για την «ευγενική τους πρόταση» να δεχθούν ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης η ΕΕ πρέπει να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και επεσήμανε ότι πρέπει να μεταφέρουμε ξανά τη σχετική συζήτηση στην ΕΕ ώστε να επιτύχουμε εκεί όπου στο παρελθόν είχαμε αποτύχει.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι συζήτησαν την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας η οποία απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης. Αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της Διακήρυξης που στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία: Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Μεσόγειος – όπως έχει πει ο Εμανουέλ Μακρόν -είναι mare nostrum (η δική μας θάλασσα) και δεν θα επιτρέψουμε στη Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη στο θέμα αυτό.
Επανέλαβε δε, όπως και στο άρθρο του στον ευρωπαϊκό Τύπο, ότι η Τουρκία έχει ακόμη χρόνο να σταματήσει τις ερευνητικές δραστηριότητες σε αμφισβητούμενες περιοχές και να επιστρέψει στο διάλογο, αλλιώς υπάρχει πάντα η λύση του Διεθνούς Δικαστηρίου
Τι συμφωνήθηκε στην·Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη·MED7
Μήνυμα στην Τουρκία στέλνουν οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7 που ολοκληρώθηκε στην Κορσική. Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.·Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.
Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι·συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα.·Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες,·η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.