Την ετοιμότητα της Ελλάδας να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, εφόσον υπάρξουν απτά δείγματα γραφής για αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής (σ.σ. από την Τουρκία) και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Είπε επίσης ότι η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο είναι μια ρητή αναγνώριση πως στην περιοχή διακυβεύονται στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. Σημείωσε δε ότι η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από αυτήν την κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η αποκλιμάκωση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα καρποφορήσει ο διάλογος, στον οποίο –όπως συμπλήρωσε- η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή. Επέμεινε εξάλλου πως για την Ελλάδα, ισχύει πως «τέλος των προκλήσεων» σημαίνει «αρχή των συζητήσεων».
«Η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη»
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όσα συμβαίνουν στη Λέσβο φανερώνουν πόσο σύνθετο είναι το θέμα, ειδικά σε συνδυασμό με την πανδημία. Πρόσθεσε ότι τα τελευταία γεγονότα–τα οποία χαρακτήρισε θλιβερά- ξεκίνησαν όταν κάποιοι μετανάστες αρνήθηκαν να τεθούν σε καραντίνα.
Όπως τόνισε, η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και ήδη οργανώθηκε ένα προσωρινό κέντρο, κάνοντας λόγο για πολύ καλύτερες συνθήκες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια. Συμπλήρωσε ότι η Μόρια ανήκει στο παρελθόν και, όπως είπε, πρέπει να περάσουμε στην ίδρυση μια νέας δομής όπου θα κυματίζουν μαζί η ευρωπαϊκή και η ελληνική σημαία, με κοινή ευθύνη όχι μόνο στην κατασκευή, αλλά και στη λειτουργία της.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως υπάρχει αυστηρή φύλαξη των συνόρων στον Έβρο και στη θάλασσα. Ωστόσο, όπως τόνισε, «κάποια στιγμή πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα» και η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη.
Στάθηκε δε στην ανάγκη μιας νέας πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου, μετεγκαταστάσεων και επιστροφών. «Να δούμε και πώς κάποιοι μετατρέπουν το νόμιμο δικαίωμα στο άσυλο σε επικίνδυνη παρανομία» πρόσθεσε.
Μισέλ: Πρέπει να είμαστε αυστηροί
Από την πλευρά του, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως η επόμενη Σύνοδος Κορυφής θα αφιερωθεί στο μεταναστευτικό, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αυστηρότητα από πλευράς Ε.Ε., προκειμένου να γίνονται σεβαστές οι κοινές αξίες για όλα τα κράτη μέλη.
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επισήμανε ότι είναι πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο για τα κράτη στην πρώτη γραμμή, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να δει ο ίδιος την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο. Στάθηκε επιπλέον στην ανάγκη μιας ισχυρής απάντησης, καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης και αλληλεγγύης.