Ηχηρό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε κατά την πρώτη της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«H Τουρκία είναι και πάντα θα είναι ένας σημαντικός γείτονας» ανέφερε, «Αλλά παρότι είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας δείχνει να μεγαλώνει. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μία ταραγμένη γειτονιά και, ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, για τους οποίους την στηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αποτελεί δικαιολογία για απόπειρες εκφοβισμού των γειτόνων της. Τα κράτη-μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων κυριαρχικών τους δικαιωμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ίδια χαρακτήρισε θετικό βήμα την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο τόνισε, ωστόσο, ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες».
«Η Τουρκία είναι κοντά μας στο χάρτη. Η απόστασή μας μεγαλώνει. Φιλοξενεί εκατομμύρια προσφύγων και εμείς δίνουμε σημαντικά ποσά για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δε δικαιολογεί την προσπάθεια εκφοβισμού των γειτόνων και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Κύπρος και η Ελλάδα πάντοτε μπορούν να υπολογίζουν σε πλήρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει της παρουσίασης της πρότασης της Επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είπε ότι εκείνες οι χώρες που «εκπληρώνουν το νομικό και ηθικό τους καθήκον ή που είναι περισσότερο εκτεθειμένες από άλλες πρέπει να μπορούν να βασιστούν στην αλληλεγγύη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής μας Ένωσης». Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ένας «σαφής διαχωρισμός μεταξύ αυτών που έχουν το δικαίωμα παραμονής και αυτούς που δεν το έχουν» και ότι θα δοθεί έμφαση στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων και των συμφωνιών με τρίτες χώρες προέλευσης ή μετάβασης ώστε να περιοριστούν οι ροές.
«Οι εικόνες από τον καταυλισμό της Μόριας αποτελούν μία οδυνηρή υπενθύμιση της ανάγκης η Ευρώπη να ενώσει τις δυνάμεις της», είπε η πρόεδρος της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τόνισε, μεταξύ των οποίων και η Κομισιόν: «Η Επιτροπή εργάζεται από κοινού με τις ελληνικές αρχές σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τον νέο καταυλισμό στη Λέσβο. Μπορούμε να βοηθήσουμε με τη διαδικασία του ασύλου και των επιστροφών και να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες για τους πρόσφυγες».