Τι επιδιώκει η Αθήνα
Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός της Αθήνας εν όψει της Συνόδου Κορυφής για τα Ελληνοτουρκικά.
Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ Γιαν Χέκερ κατέληξαν στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, οι οποίες –σύμφωνα με ελληνικές πηγές– αφορούν στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τις οποίες ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη είχε περιορίσει στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα. Έχει σημασία να σημειωθεί ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει πει άλλα για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων.
Χρονικά οι επαφές αυτές τοποθετούνται αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Αν και στη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, το ενδεχόμενο αυτό έχει απομακρυνθεί. Ο Ταγίπ Ερντογάν, μάλιστα, πραγματοποίησε σειρά τηλεφωνημάτων σε Ευρωπαίους ηγέτες, με σκοπό να αποφύγει τις κυρώσεις.
Η Ελλάδα επιθυμεί να έχει καταρτιστεί μία λίστα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, οι οποίες, αν και δεν θα επιβληθούν άμεσα, να επικρέμονται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της. Αυτό δήλωσε και ο Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας: «Νομίζω ότι ο κοινός μας στόχος είναι ότι η λύση των προβλημάτων, είναι ο διάλογος, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο εφαρμογής του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας, όπου η απόπειρα επιβολής δια της ισχύος δεν έχει καμία θέση και κανένα νόημα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες».