Η σημασία της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην Ελλάδα και οι διπλωματικές ενέργειες
Η διήμερη επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα αποτελεί ένα κομβικό σημείο των διπλωματικών ενεργειών της Αθήνας για την αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.
Επίσης, σηματοδοτεί την θεμελίωση ισχυρών δεσμών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι εκτείνονται από τον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έως την τεχνολογία και τις επενδύσεις.
Οι δηλώσεις Πομπέο κατά την χθεσινή επίσκεψη στην Σούδα και οι συμβολισμοί που περιείχε το ταξίδι του στην χώρα μας μόνο ικανοποίηση μπορούν να προκαλούν στην κυβέρνηση, που βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίρνουν ξεκάθαρη θέση στην διαμάχη με την Τουρκία.
Ο Αμερικανός ΥπΕξ. χαρακτήρισε την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση». Η Ουάσινγκτον, στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, δηλώνει για πρώτη φορά τόσο κατηγορηματικά ότι επιλέγει στρατόπεδο: αυτόν που εκπροσωπεί τη νομιμότητα και το Διεθνές Δίκαιο.
Οι δηλώσεις Πομπέο και η επιλογή να μην επισκεφθεί την Τουρκία προκάλεσαν εκνευρισμό στην Άγκυρα, που εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Ερντογάν, του AKP, Ομέρ Τσελίκ.
Παράλληλα, η ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στην Βάση της Σούδας με τον μόνιμο ελλιμενισμό ενός εκ των μεγαλύτερων πλοίων του αμερικανικού στόλου, του Hershel «Woody» Williams, αναβαθμίζει τόσο την στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και τον στρατηγικό ρόλο της Σούδας στην περιοχή της Μεσογείου.
Την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης
Ξεχωριστή σημασία έχει η χρονική στιγμή κατά την οποία εκδηλώνεται η στήριξη της Ουάσινγκτον. Εκτιμάται ως ένας σημαντικός σταθμός στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και μάλιστα λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες και τις επερχόμενες διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα που αναμένεται να επανεκκινήσουν αμέσως μετά.
Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές με ξεκάθαρες θέσεις ως προς τα μοναδικά ζητήματα που δέχεται στο τραπέζι των συζητήσεων και πρόκειται για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενισχυμένη διπλωματικά. Έχει εξασφαλίσει την στήριξη όλων των ισχυρών παικτών στην σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.