Με τα ζητήματα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι ξεκίνησε το δείπνο των 27 ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο τουίτερ ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα αρνητικές εμφανίστηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Γαλλία στο προσχέδιο συμπερασμάτων που κατατέθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν τόσο η ανταποκρίτρια των Financial Times στις Βρυξέλλες, Mehreen Khan, όσο και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
Γιατί έχει «μπλοκάρει» η συζήτηση
Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας ανέφερε ότι η συζήτηση στη Σύνοδο έχει “κολλήσει” στο ζήτημα της Τουρκίας, καθώς στο κείμενο:
– Επαναλαμβάνεται η αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο
– καλείται η Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
– αναφέρεται ότι εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατ. Μεσογείου, το Συμβούλιο “θα εκκινήσει μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας”.
Η γλώσσα του κειμένου, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση αποδεκτή από πλευράς Κύπρου.
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της Γαλλίας φέρεται να πιέζει για καταδίκη της δραστηριότητας της Τουρκίας όσον αφορά την πολεμική σύγκρουση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, επισημαίνει η Khan, επικαλούμενη διπλωματικές πηγές.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, εξάλλου, επικαλούμενος ελληνικές κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα πρώτο κείμενο το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται ως κείμενο συμπερασμάτων.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές προκειμένου η Αθήνα να το κάνει αποδεκτό.
Τα καρότα και το…μαστίγιο του προσχεδίου
«Πάρα πολλά τα καρότα, όχι αρκετά τα μαστίγια» περιέχονται στο προσχέδιο δήλωσε χαρακτηριστικά Έλληνας αξιωματούχος σύμφωνα με το Politico.
Το μαστίγιο…
Η ΕΕ είναι έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της» για να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Κύπρου» αναφέρεται στο προσχέδιο σύμφωνα με το Politico, μία φράση που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως απειλή κυρώσεων.
…και τα καρότα
Ωστόσο στη συνέχεια αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και τη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διάλογο» και« συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016» υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση θεμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο».
Μάλιστα πολλά από τα παραπάνω σημεία συγκαταλέγονταν στα βασικά αιτήματα της Άγκυρας.
Πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη Μπορέλ
Το προσχέδιο ζητά επίσης «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτει στον ανώτατο διπλωμάτη της Ζοζέπ Μπορέλ να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Το κείμενο «χαιρετίζει επίσης τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία» (αναφορά που παραπέμπει στις σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟΣτόλτενμπεργκ που ανακοίνωσε την ίδρυση στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης Ελλάδας -Τουρκίας ).
Τι αναφέρει για την Κύπρο
Όσον αφορά την Κύπρο, το κείμενο τονίζει ότι οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο υποστηρίζει επίσης την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για τη δημιουργία μιας «διακοινοτικής ομοσπονδίας» στο διχασμένο νησί..
Διάλειμμα για τους «27» – Συνέχεια της συζήτησης στο δείπνο
Λίγο μετά τις 20:00 ο εκπρόσωπος του προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ότι ο Σαρλ Μισέλ ζήτησε 45λεπτο διάλειμμα στις εργασίες της Συνόδου των “27” και τόνισε ότι η συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Λευκορωσία θα συνεχιστεί στη διάρκεια του δείπνου.
Άλλαξε εκτάκτως η ατζέντα – Σε πρώτο πλάνο Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος
Λίγο πριν τις 18:00 (ώρα Ελλάδος) ευρωπαϊκές πηγές γνωστοποίησαν ότι άλλαξε η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό το θέμα της Τουρκίας είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί στο επίσημο δείπνο των ηγετών των 27 κρατών μελών της ΕΕ σήμερα το βράδυ.
Χωρίς αναφορά στην Τουρκία το αρχικό προσχέδιο
Μάλιστα στο αρχικό προσχέδιο δεν υπήρχε παράγραφος για την Τουρκία σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι 27 της ΕΕ σύμφωνα με το philenews.com αρχικά επρόκειτο να εγκρίνουν συμπεράσματα, με τα οποία θα ζητούσαν περιοριστικά μέτρα “χωρίς καθυστέρηση” κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Navalny, ενώ θα έθεταν το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ- Κίνας στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με προσχέδιο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ΚΥΠΕ.
Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή
Το δίλλημα που τίθεται στη Τουρκία είναι «διάλογος ή κλιμακούμενη ένταση η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Ειδική Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο. Αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα επισήμανε ότι «έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο».
Τετ α τετ Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει στη διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».
«Θα συζητήσουμε το ζήτημα της Τουρκίας. Είμαι σίγουρη ότι το Συμβούλιο θα επαναβεβαιώσει την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Αναφορικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία υπάρχουν δύο πιθανότητες: ή θα υπάρξει αύξηση των εντάσεων κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε ή θα υπάρξει αποκλιμάκωση και κινούμαστε προς εποικοδομητική σχέση. Αυτό είναι που θέλουμε. Αλλά όπως και να έχει υπάρχει μια εργαλειοθήκη στη διάθεση της ΕΕ. Θέλουμε αποκλιμάκωση. Επιθυμούμε μία θετική ατζέντα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Φον ντερ Λάιεν.
Πριν την έναρξη της Συνόδου η πρόεδρος της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκης.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τόνισε την «ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό το twitter έγραψε: «Χαίρομαι που συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε καλή συζήτηση για το σχέδιο ανάκαμψης, τη μετανάστευση, την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- ιδίως για την ανάγκη για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, αλλά πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί να τις αντιμετωπίσει με ενότητα», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της, σύμφωνα με δήλωση του γραφείου του Έλληνα πρωθυπουργού.
Πρώτη καταχώρηση: 15:49