Για τη στάση της Ελλάδας σε ότι αφορά για την επανέναρξη του διαλόγου στο Μεσανατολικό έθεσε με δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελακούρας.
«Η Ελλάδα είναι σε συνεχή επαφή με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και θα συμβάλει, με όλες της τις δυνάμεις, στην επανέναρξη διαλόγου για το Μεσανατολικό», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε, «βρισκόμαστε σε μια περίοδο λεπτής διαπραγματευτικής διαδικασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται σε στενή επαφή τόσο με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να αποτελέσει μια ευκαιρία για να δώσουμε ώθηση στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Η βαρύτητα της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή
Παράλληλα, τόνισε τη βαρύτητα του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δηλώνοντας με έμφαση την σημασία που έχει η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής φωνής.
Ωστόσο, παρατήρησε, ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι αποφάσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και στη συνέχεια να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να μιλήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια ενιαία φωνή.
Οι σχέσεις Αθήνας- Τελ Αβίβ
Αναφορικά με τις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι, η απόφαση της Ελλάδας να εμβαθύνει τις σχέσεις της με το Τελ Αβίβ, έρχεται να καλύψει ένα αδικαιολόγητο κενό που υπήρχε μεταξύ των δυο χωρών ξεκαθαρίζοντας ότι με κανένα τρόπο δε στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας.
Όπως ανέφερε, «ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή ενισχυμένη σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με το Ισραήλ, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά και στις προτάσεις που γίνονται για την επίλυση του Μεσανατολικού».
Τέλος, διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έχει όλα τα χαρακτηριστικά, που την καθιστούν καταλύτη σε αυτή την προσπάθεια, καθώς έχει μακρές παραδοσιακές σχέσεις φιλίας και εμπιστοσύνης με τον αραβικό κόσμο και ειδικά με τον παλαιστινιακό λαό και την Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ, ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να συζητά με το Ισραήλ ανοιχτά, προκειμένου να μπορέσει να βοηθήσει στην αναζήτηση συναίνεσης και στην επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Η Τουρκία δεν θα μείνει παρατηρητής
Εν τω μεταξύ κι άλλο λάδι στη φωτιά έριξε με δηλώσεις του, ο Εγκεμέν Μπαγίς ο οποίος επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη θέση της Τουρκίας για τις έρευνες πετρελαίου στην Κύπρο.
«Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κάνουν έρευνες πετρελαίου σε μια περιοχή όπου δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα χωρικά ύδατα των χωρών», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΕ.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την εναρκτήρια ομιλία του στην 29η σύνοδο της συμβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Μπαγίς είπε «όπως ακριβώς συμφώνησαν στο θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος και η τουρκική πλευρά παρείχε ρεύμα στην ελληνική, με τον ίδιο τρόπο μπορούν να συμφωνήσουν και στο θέμα των πετρελαίων», προσθέτοντας «Εάν θέλουν, ας ψάξουν μαζί για πετρέλαια, η ΤΔΒΚ και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Συνεχίζει την προκλητική της στάση
Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού λέγοντας «ας κλειστούμε σε ένα δωμάτιο, η Τουρκία, η Ελλάδα, η Βόρεια Κύπρος και η Νότια Κύπρος, αν θέλει ας προσέλθει και η Αγγλία ως εγγυήτρια χώρα και ο ΟΗΕ και να μην βγούμε προτού βρεθεί λύση. Εμείς δεχόμαστε. Έχει όμως το ίδιο θάρρος ο κ. Χριστόφιας; Δυστυχώς δεν έχουμε δει αυτή την αποφασιστικότητα από πλευράς ούτε της Ελλάδας, ούτε και της Νότιας Κύπρου».
Τέλος ο κ. Μπαγίς επεσήμανε ότι «8 κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις εμποδίζονται εξ’ αιτίας της Κύπρου και 6 κεφάλαια δεν ανοίγουν εξ’ αιτίας του βέτο της Νότιας Κύπρου» και τόνισε: «Αν ήμουν Κύπριος, θα κατέβαλα περισσότερη προσπάθεια ακόμη κι από τον επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας για την πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ. Διότι δεν μπορούν να βρουν πιο φτηνή εγγύηση από αυτήν για την Κύπρο. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι».