Σύνοδος Κορυφής: Τα τρία μέτρα κατά του κορωνοϊού

Τι συμφώνησαν οι «27» για την πανδημία

 

Με συμφωνία για κοινή δράση στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου συμμετείχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Στην τηλεδιάσκεψη έγιναν εισηγήσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά και τις ανακοινώσεις προ 24 ωρών περί Δέσμης Μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συζήτηση εστιάστηκε στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού συντονισμού προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση του δεύτερου κύματος, στο πλαίσιο συναντίληψης για τα προσφορότερα μέτρα, που θα επιτρέψουν τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό του ιού, με τη διατήρηση, παράλληλα, όσο το δυνατόν μεγαλύτερης κανονικότητας στην οικονομική ζωή της ΕΕ και στις μετακινήσεις προσώπων και εμπορευμάτων.

 

Συμφωνία για κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων -Τα τρία μέτρα


Οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε τρία βασικά μέτρα κοινής προσπάθειας για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού.

 

Το πρώτο είναι η κατανομή επαρκούς αριθμού εμβολίων για κάθε χώρα (ανάλογα και τον πληθυσμό της).

 

Το δεύτερο αφορά μία κοινή ευρωπαϊκή Passenger Location Form (φόρμα εντοπισμού επιβάτη) η οποία θα συνεισφέρει στην ασφάλεια των μετακινήσεων.

Το τρίτο είναι η συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν για την ενδυνάμωση των προσπαθειών για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων εμβολίων, που θα πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. «Όλα τα κράτη θα λάβουν εμβόλια την ίδια χρονική στιγμή σε αναλογία με τον πληθυσμό τους. Συζητήθηκαν, επίσης, οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

 

Μέρκελ: Αποτύχαμε, έπρεπε να κάνουμε νωρίτερα ένα lockdown

 

Η τηλεδιάσκεψη «σημαδεύτηκε» από την ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είπε πως ο μόνος τρόπος για να σπάσει η πανδημία, είναι ένα γενικό lockdown. Μέτρο το οποίο οι ηγέτες θέλουν να αποφύγουν καθώς αυτό μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την οικονομία, όμως η Γερμανίδα καγκελάριος, παραδέχτηκε πως είναι ένα μέτρο που έπρεπε να έχει αποφασιστεί πολύ νωρίτερα.

 

«Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», φέρεται να είπε, «ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

 

Σύμφωνα με το Politico, συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της «κόπωσης» των πολιτών από την πανδημία και τα μέτρα, με την Μέρκελ ωστόσο να προχωρά σε μια έκκληση αφύπνισης προς τους συναδέλφους της, λέγοντας ότι «απέτυχαν να ελέγξουν την πανδημία». Παράλληλα, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Μέρκελ δήλωσε ότι οι «πολιτικές πραγματικότητες» τους εμπόδισαν να επιβάλουν περιορισμούς νωρίτερα και ότι θα έπρεπε να αντλήσουν διδάγματα από την τρέχουσα κατάσταση και να ενεργήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον.

 

Μέρκελ και Μακρόν έχουν ήδη ανακοινώσει μέτρα μερικού και ολικού lockdown αντίστοιχα στις χώρες τους, ενώ σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για νέα μέτρα και από τον Ελληνα πρωθυπουργό.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ