Το πρώτο λόγο είχε στη μαραθώνια κυβερνητική επιτροπή που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε για την κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη αργά το βράδυ της Τρίτης με την τρόικα.
30.000 άτομα στην «κατάψυξη» και μετά στην ανεργία
Aποφασίστηκε φέτος μόνο να μπουν σε εφεδρεία 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι εκ των οποίων υπολογίζεται ότι το 20% θα απολυθεί. Επίσης, φέρονται να αποφάσισαν περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ και μείωση των συντάξεων από 1.200 ευρώ και πάνω έως και 20%.
Ο πόνος ψυχής του Βενιζέλου
Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε ευθέως για νέα μέτρα, είπε ότι θα τα επιβάλλει με πόνο ψυχής και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει εμμέσως πλην σαφώς την τρόικα για όλα όσα έχει κάνει για εμάς. Κι αυτό ήταν μια ευθεία μομφή προς τους συναδέλφους του υπουργούς, οι οποίοι αν είχαν κάνει όλα όσα έπρεπε δεν θα ήμασταν τώρα σ’ αυτή την κατάσταση.
«Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες –είπε- προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι εύκολες, θα είναι οδυνηρές ενώ δεσμεύτηκε ότι « αν μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε μια λύση να είναι λιγότερο επώδυνη να είστε βέβαιοι ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια».
Ο υπουργός έκανε και αυτοκριτική για την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα υποστηρίζοντας ότι είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων ενώ εκτίμησε ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση ούτε δημοκρατικά μέσα από εκλογές, και αναρωτήθηκε τι θα πει ο κ. Σαμαράς που μιλά για επαναδιαπραγμάτευση.
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται πως ο κ.Βενιζέλος είπε: “Χωρίς τον έλεγχο της τρόικας τα δημοσιονομικά θα είχαν εκτροχιαστεί”.
Η παρουσίαση των νέων «χαρατσιών» από τον κ. Μόσιαλο
Μέσα σε θυελλώδεις αντιδράσεις από τα Μέσα Ενημέρωσης, λίγα λεπτά μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής ο Ηλίας Μόσιαλος ανακοίνωσε τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μόσιαλου.
“Επειδή οι έλληνες πολίτες πρέπει να έχουν μια σαφή εικόνα για μια σειρά από θέματα που γίνονται αντικείμενα ανεξέλεγκτης φημολογίας, η Κυβέρνηση ανακοινώνει ήδη από σήμερα το σαφές πλαίσιο των κρίσιμων αποφάσεων:
Α) Το αφορολόγητο όριο τοποθετείται στις 5.000 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή στο μέσο επίπεδο των κρατών της ευρωζώνης.
Β) Το νέο μισθολόγιο βαθμολόγιο θα είναι πραγματικά, ενιαίο, αξιοκρατικό, διαφανές και δίκαιο δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης και των στελεχών της.
Γ) Δεν επέρχεται καμία μείωση στις συντάξεις ύψους μέχρι 1.200 ευρώ. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα περικοπεί το 20% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η αναλογικότητα και η εσωτερική δικαιοσύνη του συστήματος.
Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και ωσότου αυτοί φτάσουν στην ηλικία των 55 ετών, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.
Δ) Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί με στόχο έως το τέλος του 2011 να υπαχθούν σε αυτή 30.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα με την εφαρμογή αξιοκρατικών και διαφανών κριτηρίων υπό τον έλεγχο το ΑΣΕΠ ώστε να εντοπιστεί το πραγματικά πλεονάζον προσωπικό. Αυτό αφορά δηλαδή συνολικά το 3% περίπου των εργαζομένων στο Δημόσιο και στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Ε) Η Κυβερνητική επιτροπή έλαβε επίσης μια σειρά αποφάσεων για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και κυρίως των ιδιωτικοποιήσεων , του ανοίγματος των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και την αναδιάρθρωση των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.
ΣΤ) Το εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα δώσει οριστικό τέλος σε μια σειρά από αδικίες και ανισότητες που κυριαρχούν εδώ και δεκαετίες και οι οποίες υπονομεύουν την κοινωνική και αναπτυξιακή συνοχή της χώρας».