Τι είπε στο συνέδριο του Economist
Πέντε διαφορετικά παραδείγματα από επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στους τέσσερις πυλώνες του ελληνικού σχεδίου για το ταμείο ανάκαμψης παρουσίασε ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Ξεκινώντας με την πράσινη μετάβαση στην οποία κατανέμεται το μεγαλύτερο τμήμα των πόρων, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, αναφέρθηκε στα σχέδια αναδάσωσης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, πρόκειται για το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας καθώς προβλέπεται ότι θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα σε έκταση 500 χιλ. στρεμμάτων.
Για την προστασία της βιοποικιλότητας ανέφερε ότι επιτυγχάνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου της πανίδας και χλωρίδας, ενός εθνικού συστήματος παρακολούθησης των προστατευμένων περιοχών με στόχο την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων εντός αυτών, την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου διαδρομών και μονοπατιών κ.α.
Ο δεύτερος πυλώνας εστιάζει σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που συμβάλλουν στην ψηφιακή μετάβαση της Ελλάδας. Σε αυτόν ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι η ανάπτυξη των δικτύων 5G. Όπως επεσήμανε ο κ. Πατέλης, η μεταρρύθμιση είχε ήδη δρομολογηθεί και σε μία εβδομάδα θα γίνει η δημοπρασία των συχνοτήτων. Τα έσοδα από τον διαγωνισμό αναμένεται να διοχετευθούν κατά 25% στο καινοτόμο fund Φαιστός που έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση start-up επιχειρήσεων που αναπτύσσουν εφαρμογές που βασίζονται στο δίκτυο 5G. Ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5ης γενιάς στο σύνολο των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων.
Από τον τρίτο πυλώνα που εστιάζει στην απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, ο κ. Πατέλης επέλεξε να αναφερθεί σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης που στοχεύει στην καταπολέμηση των διακρίσεων με βάση το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία ή άλλα χαρακτηριστικά των εργαζομένων. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά τόσο τον δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα και περιλαμβάνει τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικής πλατφόρμας αλλά και διαδικασία πιστοποίησης για τους συμμετέχοντες.
Τέλος ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού επικεντρώθηκε σε δύο ακόμη έργα που συγκαταλέγονται στον 4ο και τελευταίο πυλώνα. Το πρώτο αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σε αυτό προβλέπεται η αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών με νέες που θα είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες κόβουν οι επιχειρήσεις.
Η δεύτερη στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων. Αφορά τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο πολιτισμό και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα που καθιστούν εύκολα προσβάσιμα μνημεία σε άτομα με αναπηρία ή συμπολίτες μας με προβλήματα κινητικότητας και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων ξενάγησης για άτομα με προβλήματα όραση ή ακοής.