Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η οικονομία να εισέλθει στην ανάπτυξη ώστε το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας όσα μας οδήγησαν στην κρίση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το 2010. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η 31η από την αρχή του έτους και η 39η από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.
Το 2010, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ήταν μια χρονιά δοκιμασίας χωρίς προηγούμενο για όλους τους Έλληνες. Και πρόσθεσε πως καμία κυβέρνηση και κανένας πολιτικός δεν θα ήθελε να διαχειριστεί μια παρόμοια εθνική κρίση, αλλά, όπως είπε, ήταν καθήκον μας να το κάνουμε και το κάναμε.
Αν δεν κάναμε όλα αυτά που έχουμε κάνει, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, δεν θα είχαμε αποτρέψει την χρεοκοπία της χώρας και θα φέραμε τεράστια ευθύνη καθώς δεν θα είχαμε κάνει ό, τι περνάει από το χέρι μας.
Το 2010 τόνισε, σταθήκαμε όρθιοι στη μεγαλύτερη κρίση που πέρασε ο ελληνισμός στην πρόσφατη ιστορία του. Ωστόσο, πρόσθεσε, μπήκανε μπροστά σημαντικές και ιστορικές αλλαγές για τη δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας.
Ποτέ στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, μια κυβέρνηση δεν παρήγαγε τόσο έργο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ανέφερε τις βασικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση το χρόνο που φεύγει και πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν μια κυβέρνηση δεν κλήθηκε να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε τόσο δύσκολες και πολλές φορές ασφυκτικές συνθήκες.
Αναφερόμενος στο 2011 ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός κράτους στην υπηρεσία του πολίτη, η επάνοδος της χώρας στην ανάπτυξη, μια κοινωνία ευνομίας, συμμετοχής, διαφάνειας και δικαιοσύνης, ένα πραγματικό κράτος πρόνοιας καθώς και η ενδυνάμωση της φωνής και του κύρους της χώρας διεθνώς.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς από το νέο έτος να φέρνουν στο Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των νομοσχεδίων, και κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις ή κάποιο πιλοτικό και πειραματικό πρόγραμμα για τον τρόπο εφαρμογής των νομοθετικών ρυθμίσεων. Θέλοντας επίσης να ενισχύσει το ρόλο των υφυπουργών, ανέφερε ότι οι υπουργοί καλό θα ήταν να αναθέτουν σε έναν ή περισσότερους υφυπουργούς την εισήγηση των πιλοτικών προγραμμάτων σε κάθε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.