Τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα για το εάν και πότε θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία καθώς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται να μην βιάζονται ιδιαίτερα.
Όπως επισημαίνει με έγγραφό του ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης θα πρέπει να ολοκληρωθεί με «συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών εθνικής άμυνας».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη.
Στο εν λόγω έγγραφο ο κ. Μπεγλίτης σημειώνει ότι «το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας που κρίνεται εξαιρετικά σοβαρό, εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη χωρίς καμία βιασύνη».
Ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης καλούσε τον υπουργό να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του υπουργείου η αύξηση του χρόνου θητείας για τους στρατεύσιμους που υπηρετούν στο Στρατό Ξηράς από τους εννέα στους δώδεκα μήνες, όπως άλλωστε ισχύει για την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.
Ο βουλευτής αναφερόταν και σε σενάρια που κάνουν λόγο για απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.
Απαντώντας ο υπουργός αναφέρει για τους ΕΠΟΠ ότι κρίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους από πενταμελές Συμβούλιο, για τη μονιμοποίησή τους.
Διατηρούν ακόμη δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.
«Οι λόγοι απόλυσης των ΕΠΟΠ είναι ανεξάρτητοι από οποιαδήποτε βούληση της υπηρεσίας και απόλυτοι εξαρτώμενοι από την απόδοση των ΕΠΟΠ, από τη σωματική τους ικανότητα και την προσωπική τους επιθυμία», υπογραμμίζει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θυμίζοντας ότι «η υπηρεσία σε καμία περίπτωση δε δεσμεύεται να τους διατηρήσει / μονιμοποιήσει στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν πληρούνται τα θεσμοθετημένα κριτήρια».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί μαζικών απολύσεων ΕΠΟΠ, ο κ. Μπεγλίτης τονίζει ότι καταρρίπτονται από στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠΟΠ για το 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).