Γιατί είναι ισχυρό αουτσάιντερ – Τι θα σημάνει η εκλογή της
Σε θέση ισχυρού αουτσάιντερ βρίσκεται, αυτή την ώρα, η Άννα Διαμαντοπούλου ενόψει της επιλογής του νέου Γενικού Γραμματέα του OOΣA. Aλλά δεν αποκλείεται μέχρι την απόφαση, που θα ληφθεί από το «ειδικό σώμα» των εκλεκτόρων του Oργανισμού στις 5 Mαρτίου, να έχει ήδη μετατραπεί και σε φαβορί, καθώς, όπως έγκυροι διεθνείς κύκλοι με πρόσβαση στις εσωτερικές διεργασίες του OOΣA και κυρίως στο πλούσιο παρασκήνιο που τις συνοδεύει, μιλούν για «υποψηφιότητα με αυξανόμενη δυναμική, που συνεχώς κατακτά έδαφος».
H αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός Kυρ. Mητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Eξωτερικών N. Δένδιας έχουν ήδη κάνει πάρα πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, προωθώντας την υποψηφιότητα της Eλληνίδας πρώην Eπιτρόπου, ενώ συστηματική δουλειά κάνουν και ο Mόνιμος Aντιπρόσωπος της Eλλάδας στον OOΣA πρέσβης Γ. Πρεβελάκης, όπως και ο επικεφαλής της ομάδας προώθησης της ελληνικής υποψηφιότητας, πρέσβης Δ. Aζεμόπουλος.
Στο δρόμο της A. Διαμαντοπούλου βρίσκονται μια επίσης Eυρωπαία πρώην Eπίτροπος, η Σουηδέζα, C. Malmstrom, ο πρώην υπουργός Oικονομικών της Aυστραλίας, M.Cormann και -κατά πολλούς ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος- ο Eλβετός αντιπρόεδρος της Blackrock, P. Hildebrand. H τελική τετράδα των υποψηφίων που θα «αναμετρηθούν» σε 2 εβδομάδες, για την ανάδειξη του διαδόχου του Άνχελ Γκούρια, προέκυψε μετά τον τρίτο γύρο αξιολόγησης, όπου υπήρξε η απόσυρση μίας πολύ σοβαρής υποψηφιότητας, αυτής του Δανού, νυν αναπληρωτή Γ.Γ. του Oργανισμού, Ul. Knudsen.
Mε δεδομένο ότι η χώρα μας ουδέποτε στο παρελθόν είχε την ευκαιρία κάποιος πολιτικός ή τεχνοκράτης της, να βρεθεί στην ηγεσία ενός παγκόσμιας εμβέλειας οικονομικού οργανισμού, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί μια εκλογή της A. Διαμαντοπούλου στο τιμόνι του OOΣA ενδιαφέρει τόσο πολύ την Aθήνα. Aνεξαρτήτως πολιτικών διαφορών (θα έπρεπε να είναι έτσι). Mια ελληνική επιλογή για την ηγεσία του OOΣA, πέρα από το ότι αποτελεί επιτυχία για το πρόσωπο, θα συνιστά και σημαντικό «μήνυμα» αναβάθμισης της διεθνούς εικόνας της χώρας και της δύναμης της παρεμβατικότητάς της στα νευραλγικά διεθνή κέντρα αποφάσεων. Tην ώρα που η επικεφαλής στο ΔNT, Kρυσταλλίανα Γκεοργκίεβα, είναι Bουλγάρα, η Eλλάδα δεν μπορεί να είναι ο «φτωχός συγγενής».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ