Δένδιας: Απαραίτητη η αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη

Την ανάγκη αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του τμήματος υψηλού επιπέδου της 46ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Ακόμη, αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπενθύμισε τις συστηματικές απόπειρες κρατικών δρώντων να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο.

 

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων επισήμανε ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαθέτει τα εργαλεία για να συνεισφέρει θετικά στις παγκόσμιες προσπάθειες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για διεθνή και περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης της ανθρωπιστικής κατάστασης σε Λιβύη, Συρία και Μιανμάρ.

 

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογή μεταβατικής κυβέρνησης από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF), υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι για να επιτευχθούν ηπολιτική ενότητα και η αποτελεσματική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα το σύνολο των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων.

 

Για τη Συρία, απηύθυνε, μεταξύ άλλων, έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους επί τη βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Εξέφρασε, επίσης, σοβαρές ανησυχίες για τις ανθρωπιστικές συνέπειες της κρίσης στη Μιανμάρ.

 

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, ακόμη, στις ελληνικές δράσεις και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και μετανάστες με δωρεάν υγειονομική φροντίδα, κοινωνική πρόνοια και εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας τις συνεχιζόμενες, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, μεταναστευτικές ροές και τις συστηματικές απόπειρες κρατικών δρώντων να εργαλειοποιήσουν τον ανθρώπινο πόνο.

 

Ο υπουργός ανέδειξε συναφώς ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει διασώσει πάνω από 319.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περίοδο 2015-2020.

 

Τέλος, τόνισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος αντιβαίνει σε κάθε έννοια σεβασμού της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών δικαιωμάτων, στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αρμόδιοι φορείς, όπως η UNESCO.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ