“Η κυβέρνηση δεν έχει συνομιλήσει με κανέναν εντός Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις δράσεις του. Πρόκειται για βαθιά αντιδημοκρατική τακτική. Ουδείς γνωρίζει τι περιλαμβάνει, ακούμε μόνο αοριστολογίες και ωραιοποιημένους τίτλους”, δήλωσε η τομεάρχις του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.
“Το πρόγραμμα αυτό θα εξελιχθεί σε βάθος εξαετίας. Η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε έναν χρονικό ορίζοντα που εκφεύγει κατά πολύ της συνταγματικής της θητείας. Θα έπρεπε ήδη να έχει συνομιλήσει με φορείς, κοινωνικούς εταίρους, επαγγελματικές ενώσεις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης”, πρόσθεσε (Alpha 9,89) , υπογραμμίζοντας ότι “όλοι επικαλούνται τις μεταρρυθμίσεις, αλλά το περιεχόμενό τους είναι το ζητούμενο. Τις μεταρρυθμίσεις της έκθεσης Πισσαρίδη τις γνωρίσαμε στην Ελλάδα, προκάλεσαν κρίση χρέους, αύξηση ανεργίας και φτωχοποίηση των εργαζομένων”.
Για την αναφορά του πρωθυπουργού περί δημιουργίας 200.000 θέσεων εργασίας σε βάθος εξαετίας επισήμανε ότι, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, “ήδη οι άνεργοι είναι 1.150.000 και η πραγματική εικόνα θα φανεί όταν τελειώσει το πλαίσιο των αναστολών συμβάσεων εργασίας”, άρα, “ακόμη και αν γίνουν πράξη όσα λέει ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα μπορούμε να έχουμε το επίπεδο εργασίας του 2019 ούτε σε βάθος εξαετίας. Και να μην μιλήσω για την ποιότητα των θέσεων εργασίας, με τόσους νόμους που έχει περάσει η ΝΔ που αποδιαρθρώνουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις”.
Για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τόνισε ότι “πρόκειται για παρατάσεις των μέτρων που ήδη εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο και έχουν οδηγήσει την οικονομία σε βαθιά κρισιακή κατάσταση. Το 2020 είχαμε τεράστια ύφεση -την τρίτη χειρότερη στην Ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμικά στην Ελλάδα- πολύ μεγάλη μείωση εισοδημάτων των εργαζομένων και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο όριο του λουκέτου, υπερχρεωμένες -όπως και τα νοικοκυριά- και χωρίς κεφάλαιο επανεκκίνησης”.
Η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι “η άρση του λοκ-ντάουν επ’ ουδενί δεν σημαίνει επανεκκίνηση της οικονομίας, αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα στήριξης” και “να σταματήσουν οι υπουργοί να γυρνάνε στα κανάλια λέγοντας μία άλλη ημερομηνία ο καθένας, για το πότε θα ανοίξει η αγορά, έχουν τρελάνει τους επαγγελματίες οι οποίοι βιώνουν ακραία ανασφάλεια”.
Τέλος, για τη νέα διάταξη προσωρινής αναστολής πλειστηριασμών δήλωσε ότι “η κυβέρνηση έφερε εν μέσω πανδημίας, γενικευμένης ανασφάλειας και μείωσης εισοδημάτων έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο απειλούνται όλοι -επαγγελματίες, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι- με πτώχευση και απώλεια της πρώτης κατοικίας τους. Υποστήριξε ότι τάχα αυτός ο νόμος είναι “σωτηρία” και “δεύτερη ευκαιρία”. Έκτοτε δεν τον εφαρμόζει και τον αναβάλλει. Ο νόμος αυτός συνιστά ευθεία κοινωνική απειλή και τίποτε άλλο. Πρέπει να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σοβαρό σχήμα ρύθμισης χρεών των πολιτών, που θα περιλαμβάνει προστασία της πρώτης κατοικίας”.