Μεγάλη αναστάστωση έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες πυρόπληκτους της Δυτικής Ελλάδας, μετά την κατάργηση του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων με το νόμο 3895/2010, γνωστό και ως «Ταμείο Μολυβιάτη», που είχε δημιουργηθεί για την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων των πυρόπληκτων νομών.
Τα χρήματα, που συνολικά αγγίζουν το ποσό των 118 εκατομμυρίων ευρώ και προήλθαν από 92.000 δωρητές από Ελλάδα και εξωτερικό μετά τις πυρκαγιές του 2007, περιήλθαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατ’ επέκταση «στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών».
Το θέμα ήρθε πριν λίγες ημέρες στο φως της δημοσιότητας μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Επικρατείας και αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος της Ν.Δ, και με την οποία ανέφερε ότι τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στο «Ταμείο Μολυβιάτη» για τους πυρόπληκτους νομούς της χώρας «δεσμεύτηκαν» από την κυβέρνηση για να καλύψουν άλλες τρύπες του προϋπολογισμού.
Η κ. Αυγερινοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά με δηλώσεις της στην «Ελευθεροτυπία»: «Από την ένταξή τους σε αυτό το Πρόγραμμα και ύστερα, τα χρήματα δεν δύναται να διατεθούν, φέτος τουλάχιστον, για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων νομών, καθώς, μετά το πρόσφατο αίτημα της Τρόικα, να δαπανηθούν 950 εκατ. λιγότερα από τα 8,5 δισ. που μπορούσε να ξοδέψει το ελληνικό κράτος από το Πρόγραμμα αυτό, η κυβέρνηση έχει ξοδέψει όλα τα κονδύλια που θα μπορούσε και δεν μπορεί πλέον να δώσει ούτε ευρώ παραπάνω για τους πυρόπληκτους».
Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλε μάλιστα ότι «ο ρυθμός αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών είναι απογοητευτικός. Οχι μόνο στο νομό Ηλείας, αλλά και στους 17 νομούς που τότε επλήγησαν, το 1/3 των πυρόπληκτων κτηρίων δεν έχουν ακόμα και σήμερα επισκευαστεί ή ανακατασκευαστεί και οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει -ούτε πρόκειται για φέτος να λάβουν- την τρίτη δόση των αποζημιώσεων».
Βουλευτές όλων των κομμάτων έχουν μεταφέρει τις φωνές διαμαρτυρίας της τοπικής κοινωνίας στο Υπουργείο Οικονομικών και απαιτούν στον προϋπολογισμό να υπάρξει «ξεχωριστό» κονδύλι με το ποσό που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, ώστε να «διαχωριστεί» πλήρως το υπόλοιπο των χρημάτων, δηλαδή τα 118 εκ ευρω, από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.
Κύριος στόχος των αντιδράσεων έχει γίνει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ο οποίος ωστόσο «πετάει το μπαλάκι» των ευθυνών στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίκαιρη ερώτηση για το μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί αναμένεται να καταθέσουν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τους πυρόπληκτους νομούς της Ηλείας και της Μεσσηνίας.