Ενώ η χώρα ταλανίζεται από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις συγκαλύψεις στα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση με προχειρότητα και φωτογραφικές διατάξεις σε όφελος ιδιωτικών συμφερόντων νομοθετεί στον ευαίσθητο κλάδο της νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η πρόσφατη πρόβλεψη στο νόμο 3984/2011 για τη δυνατότητα δημιουργίας εσόδων στα δημόσια νοσοκομεία από παροχή κλινών και υπηρεσιών σε ασφαλισμένους από ιδιωτικούς ασφαλιστικούς φορείς βασίζεται σε υποθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ένας πελάτης ιδιωτικής ασφαλιστικής, με βάση όποια κίνητρα του δώσει ο πάροχος της ασφάλειάς του, δέχεται να μεταβεί σε δημόσιο νοσοκομείο για μια σοβαρή νοσηλεία αντί της ιδιωτικής κλινικής που δικαιούται, τίθεται το ερώτημα πώς τα δημόσια νοσοκομεία θα ανταποκριθούν.
Ένα βασικό οικονομικό ζήτημα που τίθεται είναι ότι ο τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης του ιδιωτικού ασφαλιστικού φορέα είναι πρόχειρος και δεν καλύπτει τα πραγματικά κόστη που θα επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.
Από τους πραγματικούς υπολογισμούς με βάση τόσο τα λειτουργικά όσο και τα μισθολογικά κόστη των δημοσίων νοσοκομείων, για έσοδα των νοσοκομείων του ΕΣΥ ύψους 10 εκατ. ευρώ που προσδοκά το Υπουργείο Υγείας από το μέτρο σε ένα χρόνο, θα προκύψουν 20 εκατ. επιπλέον κόστη για τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία και 10 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε πρόσθετα κόστη για τον δημόσιο Προϋπολογισμό λόγω της κρατικής επιδότησης μισθοδοσίας.
Τα κρατικά χρήματα θα απαλλάσσουν υποχρεώσεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών που θα κατέβαλαν σε ιδιωτικές κλινικές.
Αλλά ακόμη βασικότερο θέμα στην εφαρμογή του μέτρου είναι αν οι κλίνες αυτές υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία, τη στιγμή που ο κάθε πολίτης που επισκέπτεται ένα νοσοκομείο αντικρίζει ράντζα, ουρές στις εφημερίες, έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού κ.ο.κ.
Ο Υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι ο σχεδιασμός έγινε με βάση την πληρότητα των νοσοκομείων που κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, ήταν για το 2010, 70% στην επικράτεια και 77% για την περιφέρεια Αττικής.
Εντύπωση όμως προκαλεί ότι ο αριθμός κλινών του ΕΣΥ στην επικράτεια, βάσει των οποίων γίνονται οι υπολογισμοί της πληρότητας ανέρχεται για το 2010 στις 35.159, ενώ στην πρόσφατη απόφαση για τις συγχωνεύσεις με ΦΕΚ 1681/2011 γίνεται λόγος για αρχικές 46.783 κλίνες προ των συγχωνεύσεων.
Συμπέρασμα, είτε ότι ουδείς γνωρίζει τον αριθμό κλινών, είτε ότι αυτός ο αριθμός παραλλάσσεται ανάλογα με το τι θέλει να εμφανίσει το Υπουργείο.
Είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται τέτοια προχειρότητα τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στη δίνη των ελλειμμάτων, τεράστιο μέρος των οποίων οφείλονται στον μη ορθολογικό τρόπο λειτουργίας των Δημόσιων νοσοκομείων.