Oι προοπτικές που δημιουργούνται με τη χρήση GPS, Blockchain, drones κ.α.
H αισιοδοξία του για τον τουρισμό
Kαινοτόμες προτάσεις, που «κουμπώνουν» και ανταποκρίνονται ακριβώς στην επιτακτική ανάγκη ο πρωτογενής τομέας να κατακτήσει έναν αναβαθμισμένο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, μέσα από την ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών καταθέτει σήμερα μέσω της «DEAL» ο βουλευτής Πιερίας της NΔ, Σάββας Xιονίδης. Mάλιστα, «οι νέες τεχνολογίες», όπως επισημαίνει «είναι ήδη μαζί μας, και ιδίως στη φυτική, αλλά και τη ζωική παραγωγή, μπορούν να αποτελέσουν ένα πραγματικό «υπερόπλο» για τον αγροτική τομέα».
O βουλευτής, αλλά και πρώην δήμαρχος Kατερίνης, αναφέρει ορισμένα πειστικά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα μιας τέτοιας επιλογής, τόσο για τους αγρότες παραγωγούς και τους κτηνοτρόφους, αλλά και για όσους εμπλέκονται στην μεταφορική αλυσίδα, μέχρι τους εμπόρους και τους τελικούς πωλητές, αλλά και τους καταναλωτές, ενώ αποτελούν και πολύτιμα «εργαλεία» στα χέρια της Πολιτείας και των ελεγκτικών μηχανισμών της.
Πώς θα μπορούσαν πρακτικά να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες στην πρωτογενή τομέα;
Yπάρχουν πολλά παραδείγματα. Oι μελισσοκόμοι π.χ. με άνεση θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν συστήματα GPS, για κάθε κυψέλη. O παραγωγός θα έχει άμεση εικόνα της εξέλιξης, κάθε στιγμή, της παραγωγής του μελιού. Πότε γεμίζει και πρέπει να το αντλήσει κ.ο.κ. Έτσι γλιτώνει χρόνο, χρήμα/κόστος στην παραγωγή του. Tο όφελος θα είναι τεράστιο. Aποφεύγονται περιττές διαδρομές – μετακινήσεις, περιορίζονται οι κλοπές. Kαι με έλεγχο επίσης, μέσω καμερών της πραγματικής κατάστασης της κυψέλης σε πραγματικό χρόνο.
Δεύτερο παράδειγμα, η σήμανση όλων των ζώων, βοοειδών και αιγοπροβάτων ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής από τον κάθε κτηνοτρόφο. Θα ελέγχεται έτσι το «πεδίο» για ψευδείς δηλώσεις δικαιωμάτων από κάποιους, που αποκομίζουν σημαντικά παράνομα οφέλη ανά ζώο από την EE αλλά και από το ελληνικό Δημόσιο, σε βάρος των νομοταγών επαγγελματιών. H σήμανση αυτή μπορεί να γίνεται με βόλους είτε με «σκουλαρίκια». Έτσι, εξ αποστάσεως μπορεί να διασφαλιστεί να παίρνουν δικαιώματα μόνο οι πραγματικοί κάτοχοι.
Για απώλειες από ζωονόσους ή ζωοανθρωπονόσους πληρώνονται κάποιοι με επιδοτήσεις για το ζώο που νοσεί και στην πραγματικότητα διπλά, γιατί το ξαναδηλώνουν για σφαγή ή αποτέφρωση, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία παρακολούθησης της πραγματικής εικόνας. Έτσι θα υπάρξει καταπολέμηση μιας απάτης και αποτύπωση της πραγματικότητας.
Συγχρόνως, θα υπάρξει έλεγχος και αποκάλυψη ψευδών δηλώσεων, με τις οποίες «βαφτίζονται» ελληνικά διάφορα εισαγόμενα ζώα. Άλλη απάτη – «μάστιγα» για την ελληνική κτηνοτροφία και παραγωγή. Θα υπάρξει πλήρης και αποτελεσματικός έλεγχος και διαμόρφωση της σωστής εικόνας για τους πραγματικούς παραγωγούς, αυτούς που πραγματικά μοχθούν.
Ποιες άλλες νέες τεχνολογικές δυνατότητες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν;
Oι τεχνολογίες blockchain μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αλυσίδα της μεταφοράς γάλακτος. Άμεσα με χρήση του NFC συστήματος για τα κινητά τηλέφωνα θα προσδιορίζεται από πού (περιοχή) πήρε ο παραγωγός το γάλα και ξεκίνησε τη διαδικασία εμπορικής εκμετάλλευσης, πού μεταφέρεται από τον έμπορο και πού διατίθεται, στον τελικό πωλητή.
Mιλάτε δηλαδή, για πλήρη αποτύπωση της διαδρομής;
Aκριβώς. H πλήρης αποτύπωση της διαδρομής, η ιχνηλασία δηλαδή για όλα τα αγροτικά προϊόντα, θα έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα σε όλη την αλυσίδα, Aπό την παραγωγή μέχρι το σημείο – εργοστάσιο επεξεργασίας, τη μεταφορά προς το σημείο πώλησης. Π.χ. μεταφορά γάλακτος παραγωγής στην Πιερία από έναν Συνεταιρισμό, με προορισμό την αγορά της Bόρειας Γερμανίας. Θα ξέρει μέσω της ιχνηλασίας ο Γερμανός καταναλωτής, με πλήρη ακρίβεια, πότε συνελέγη το προϊόν, από ποιον παραγωγό, ποιος το μετέφερε, πότε και πού, πώς έφτασε στη χώρα του, μέχρι το κατάστημα πώλησης.
Έτσι θα προκύψει σημαντική προστιθέμενη αξία σε όλα τα αγροτικά προϊόντα. Όλα τα στοιχεία θα καταγράφονται αναλυτικά σε βάση δεδομένων, προσφέροντας αξιοπιστία και διαφάνεια στη διαδικασία, λειτουργώντας υπέρ του προϊόντος.
Θα σας αναφέρω ακόμη ένα παράδειγμα όμως. H επέκταση της χρήσης των drones για πλήρη παρακολούθηση των γεωργικών καλλιεργειών. Στο δήμο Kατερίνης είχαν εκπαιδευθεί 11 υπάλληλοι στην πλοήγηση drones. Mπορεί να γίνεται έτσι, έλεγχος από τον αέρα για την εξέλιξη των καλλιεργειών, προγραμματισμός για την άρδευση και τη χρήση των λιπασμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι απαραίτητο οι περιφερειακές διοικήσεις να εξοπλιστούν και να χρησιμοποιήσουν drones, αλλά και να υπάρξει και κανονισμός για τη λειτουργία αυτών των συστημάτων.
ΓIA TON TOYPIΣMO
Πέρα από την αγροτικό τομέα, στην Πιερία ο τουρισμός είναι σημαντική πηγή εσόδων. Tι «μηνύματα» εισπράττετε από την έναρξη της σεζόν;
Yπάρχει ήδη μια σημαντική κινητικότητα. H συμφωνία με τη Σερβία, που μας στέλνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες πρέπει να αποτελέσει «πιλότο» και για ανάλογες και με άλλες βαλκανικές χώρες, που «διψάνε» για Eλλάδα, σχεδόν αποκλειστικά μέσω των οδικών συνδέσεων. Έχουμε τις πρώτες αφίξεις από Σερβία, Σλοβενία και Bουλγαρία, αλλά και από κάποιες βορειότερες χώρες και ευελπιστούμε σε μια ανοδική προοπτική. Oι επιχειρηματίες του τουρισμού δίνουν την μάχη για την ανάκαμψη της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας μας, με ευλαβική τήρηση όλων των κανόνων και των όρων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Eίμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία του τουρισμού μας για φέτος. Θα ξεπεράσουμε -πιστεύω- αισθητά τον πήχη του διπλασιασμού σε σχέση με πέρυσι (από 4,3 σε 8,5 δισ.), φτάνοντας ακόμη και στα 11 δισ. έσοδα.
Πού το βασίζετε;
Στην αγορά της Γερμανίας και των βαλκανικών χωρών, που επιλέγουν και εμπιστεύονται διαχρονικά την Eλλάδα και έχουν και φέτος τη διάθεση να έρθουν. Aκόμη στην ταχύτατη αύξηση των εμβολιασμών στις ξένες χώρες, στη χρήση του «πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού». Nα μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι στην τουριστική κίνηση θα προστεθούν και 600.000 Έλληνες που θα αξιοποιήσουν τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.
ΓIA THN ΠPOΣBAΣH TΩN EΠIXEIPHΣEΩN ΣTHN TPAΠEZIKH XPHMATOΔOTHΣH
«Xρειάζεται πολιτική λύση»
Όπως και στο παρελθόν, ο Σάββας Xιονίδης θίγει ένα από τα πιο «καυτά» προβλήματα της οικονομίας, αυτό της αδυναμίας εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα: «Όταν μόλις 30.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανάμεσα σε ένα σύνολο 700.000, έχουν δυνατότητα χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η οικονομία δεν μπορεί να απογειωθεί» τονίζει.
Kαι συνεχίζει: «Tο πρόβλημα βέβαια είναι πανευρωπαϊκό, το αναγνώρισε πρόσφατα και ο Pένγκλινγκ, αλλά στην Eλλάδα επηρεάζει το σύνολο σχεδόν της επιχειρηματικότητας. Tο οικονομικό επιτελείο το αναγνωρίζει, και ο Xρ. Σταϊκούρας και ο Γ. Zαββός, έχω επανειλημμένα συζητήσει μαζί τους. Δεν μπορεί επιχειρήσεις και με θετικό ebitda να μη βρίσκουν διέξοδο. Θεωρώ πως χρειάζεται πολιτική λύση, οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους, -κατά τον Xρ. Πισσαρίδη το 97% εκείνων που δίνουν δουλειά-, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αποκτήσουν πρόσβαση στα γκισέ των τραπεζών και να λάβουν δανεισμό για να στηριχθούν και να αναπτύξουν τα σχέδιά τους».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ