Κικίλιας: Το ΕΣΥ άντεξε στην πανδημία

Στην προσφορά τους Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή» που οργανώνει το «Πρώτο θέμα» και η ιατρική ιστοσελίδα ygeiamou.gr.

 

Ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Το ΕΣΥ άντεξε με 10.000 υγειονομικούς που προστέθηκαν στο σύστημα αυτούς τους μήνες. Φτιάξαμε νέες ΜΕΘ με προσωπικό, εξοπλισμό και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που έφτασε να εφημερεύει μαζί μας, όταν πάλι κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα τα καταφέρναμε. Κουλτούρα συνεργασίας έγινε, που δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας νέου υγειονομικού χάρτη στη χώρα» ανέφερε.

 

Κάποιοι αμφισβήτησαν αν μπορούμε να οργανώσουμε σωστά τους εμβολιασμούς στη χώρα, συνέχισε και πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε με 50 εμβολιασμούς την ημέρα, υπήρχε αμφιβολία ακόμη και για το αν θα έρθουν τα εμβόλια. Προφανώς έγιναν όλα, φτάσαμε να εμβολιάζουμε πάνω από 100.000 συμπολίτες μας την ημέρα με άριστο τρόπο. Είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις επαφές του δημοσίου με τον πολίτη».

 

Αναφερόμενος στο claw back είπε ότι «το παραλάβαμε στα 700 εκατ. και φέτος μετά από πέντε χρόνια θα μειωθεί. Ερχεται σε ισορροπία η αγορά, είναι ευχαριστημένοι όλοι οι παίκτες: παροχή φθηνού φαρμάκου χωρίς επιβάρυνση των πολιτών, με αύξηση των κωδικών για το φάρμακο και με τη δυνατότητα να εξυπηρετείται όλος ο κόσμος και να πείθονται οι επιχειρήσεις με μια σειρά μέτρων».

 

Ο στόχος είναι να γίνουν οργανισμοί στον χώρο της Υγείας, είπε ο Β.Κικιλιας, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το πρώτο βήμα είναι η δημόσια υγεία, τόνισε και συνέχισε: «κάναμε ρεμπράντινγκ στον ΕΟΔΥ, κοστολογήσαμε το πρόγραμμα “Δοξιάδης” για όλους, σε κάθε ηλικιακή ομάδα: Παράδειγμα, μαστογραφία στις γυναίκες, PSA για τους άνδρες, 1 δισ. τα επόμενα πέντε χρόνια εξασφαλισμένα, για τις εξετάσεις πρόληψης».

 

Δεύτερο βήμα, όπως σημείωνε, είναι η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Προχωράμε σε διασύνδεση των υφιστάμενων δομών και υποδομών, διασύνδεση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΠΥΥ. Ο χάρτης υγείας πρέπει να αναδιοργανωθεί, υπάρχουν εργαλεία από το ταμείο ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Για μας είναι ζητούμενο όταν ο πληθυσμός μας γηράσκει, το κομμάτι της ανακουφιστικής φροντίδας, αφού οι Έλληνες ζουν τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής τους με υποκείμενα νοσήματα. Μιλάμε για κέντρα ημερήσιας νοσηλείας, κέντρα φροντίδας ανάμεσα στο νοσοκομείο και το σπίτι, για παροχή φροντίδας τόσο στους ασθενείς όσο και στις οικογένειες τους», εξήγησε.

 

Αναγνωρίζω τις καλές προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν, ανέφερε ο κ. Κικίλιας και κατέληξε: «Πιστεύουμε στην ομαδική προσπάθεια, δουλέψαμε με πίεση, αυταπάρνηση και βάλαμε πάνω από όλα τον ασθενή».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ